Nicolas Maeterlinck

Vogelgriep in Bocholt, Sint-Laureins en Beernem: bewakingszone van 10 kilometer ingesteld

Bij een vogelhandelaar in Bocholt (Limburg) en Beernem (West-Vlaanderen) en bij een pluimveebedrijf in Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen) is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekendgemaakt. Het gaat om de gevaarlijke hoogpathogene variant van het H5N1-virus. Telkens is er een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer afgebakend. 

In de bewakingszone in Bocholt zitten de volledige gemeente Bocholt en delen van Peer, Bree, Hamont-Achel, Kinrooi, Oudsbergen en Pelt. Er geldt binnen de bewakingszone een ophokplicht voor alle soorten gevogelte. Binnen enkele dagen zal een gespecialiseerde firma het pluimvee ruimen.

Maatregelen

In deze beperkingszones worden extra maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Elke professionele pluimveehouder moet binnen de 24 uur een inventaris opmaken en wie ziekte bij pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.

Er is voorlopig geen enkele indicatie dat de drie besmettingshaarden aan elkaar gelinkt zouden zijn. Het FAVV vermoedt dat besmette wilde vogels de oorzaak zijn van de uitbraken.

Siervogels

Begin dit jaar werden in Bocholt ook al maatregelen getroffen na de vaststelling van vogelgriep bij een kwekerij van siervogels. Toen moesten 7.000 exotische vogels zoals onder meer flamingo's, ibissen en pelikanen vergast en in containers afgevoerd worden. 

Meest gelezen