Foto: Orelia

Klanktherapie in Balens woonzorgcentrum op Wereld Dementie Dag: "Dankzij muziek makkelijker contact leggen"

Naar aanleiding van Wereld Dementie Dag organiseert woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel in Balen een workshop klanktherapie voor de bewoners met dementie. "Met woorden kunnen we soms moeilijker tot hen doordringen. Daarom gaan we op zoek naar andere prikkels zoals muziek. Dat roept emoties en herinneringen op", legt ergotherapeut Inez Dams uit. 

Op Wereld Dementie Dag heeft woonzorgcentrum (WZC) Orelia Keiheuvel in Balen een speciale activiteit gepland voor haar bewoners met dementie. "Wij krijgen een klanktherapeut op bezoek", licht ergotherapeut Inez Dams toe. "Klanktherapie kan helpen omdat mensen met dementie moeilijker contact leggen en we moeilijker tot hen kunnen doordringen met woorden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere manieren om contact te maken. Zo zijn we terechtgekomen bij andere prikkels zoals muziek en natuurelementen. Vandaar deze sessie in onze beleeftuin vandaag." 

Ze herinneren zich ook vaak deuntjes van vroeger, terwijl ze recente zaken vergeten

Inez Dams, ergotherapeut WZC Orelia Keiheuvel

De activiteit past binnen een breed aanbod aan activiteiten voor mensen met dementie. Zo organiseert het WZC het hele jaar door verwendagen met relaxatiebaden en duofietstochten. Net zoals de activiteit van vandaag is het doel altijd om nauwer contact te leggen tussen de bewoners met dementie, andere bewoners, hun familieleden en het personeel. 

De kracht van muziek

De therapiesessie vindt plaats in het zogenaamde "klankenwoud", een houten constructie met onder meer cimbalen, een xylofoon, blikken potten, drumsticks en een windgong. "Met de klanken proberen we een connectie te leggen", vertelt Dams. "Muziek is een vorm van zintuiglijke waarneming. Het roept emoties op en beïnvloedt hun gemoedstoestand. Ze herinneren zich ook vaak deuntjes van vroeger terwijl ze recente zaken vergeten." 

Daarom zullen de bewoners tijdens de therapiesessie ook zelf instrumenten kunnen bespelen. "Ze kunnen ook meezingen. Niet iedereen is even muzikaal aangelegd, maar iedereen zal reageren zoals hij of zij wil. We merken vaak dat het in de beleeftuin met het klankenwoud, een combinatie van klanken en natuurprikkels, veel makkelijker is om contact te maken met de bewoners." 

Meest gelezen