juliette bruynseels

Vlaams minister Demir roept Boerenbond op om winsten in fonds te steken om landbouwers te ondersteunen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat de Boerenbond een fonds in het leven roept om de landbouwers te ondersteunen die hun veestapel moeten afbouwen wegens het stikstofakkoord. Ze reageert daarmee op de uitzending van "Pano" op Eén. Daarin getuigen verschillende boeren over de rol van de Boerenbond die hen heeft aangezet om hun bedrijven uit te breiden, wat hen nu zuur opbreekt.

"Het is wel duidelijk dat de Boerenbond een verpletterende verantwoordelijkheid heeft in de moeilijke situatie waarin veel veehouders zich nu bevinden", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in een reactie op de "Pano"-uitzending vanavond. Daarin vertellen enkele boeren hoe ze door de Boerenbond werden aangemoedigd om uit te breiden.

"De duw naar grootschaligheid was zelden een vrijwillige keuze van de landbouwer, maar het verdienmodel van de Boerenbond", zegt Demir. "De boer melkt de koe, maar de Boerenbond melkt de boer."

De boer melkt de koe, maar de Boerenbond melkt de boer

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

"Als de Boerenbond een verantwoordelijke organisatie is, dan steken ze hun winsten van de voorbije twee jaar, 800 miljoen euro, in een fonds om onze boeren te helpen. Ik roep ze daartoe alvast op. Nu we op een keerpunt staan met ons stikstofbeleid en de verantwoordelijkheden duidelijk zijn, is mijn vraag bovenal: wat doet de Boerenbond terug voor de boer?"

Minister Demir benadrukt dat het stikstofakkoord wel verder moet worden uitgevoerd. "Alleen op die manier kunnen we de toekomst van de landbouwers in Vlaanderen verzekeren."

Boerenbond reageert: "Boeren bepalen zelf wat de beste schaal is voor hun bedrijf" 

De belangenorganisatie van de boeren ontkent dat ze boeren enkel gestimuleerd hebben ricthing schaalvergroting. "Onze leden zijn 16.000 echte ondernemers. Ze bepalen zelf welke het beste schaal -en verdienmodel voor hun bedrijf is, of dat nu groot of klein is. Boerenbond pleit niet voor groot- of kleinschaligheid van bedrijven of stallen, maar ondersteunt zijn leden bij het bepalen welk soort bedrijf het best past bij het vakmanschap van de ondernemer, zijn omgeving, de eisen van de samenleving en de kansen van de afzetmarkt", klinkt het. 

In de reportage kwam er vooral kritiek op de banden die de Boerenbond heeft met de landbouwindustrie via hun financiële holding MRBB. De MRBB geeft werkingsmiddelen aan de Boerenbond, maar heeft tegelijk aandelen bij KBC, Acerta, Aveve (nu: Arvesta) en SBB

Maar volgens de Boerenbond wordt de geconsolideerde winst van de MRBB, de financiële holding achter de Boerenbond, maar voor een klein deel van 5,6 procent, gehaald vanuit de diensten en producten die geleverd worden aan de land- en tuinbouwsector. "De MRBB investeert al jaren een veelvoud van de winst in de transitie en verdere verduurzaming van de sector", zegt de Boerenbond. 

Vooruit wil doorlichting subsidies

Vooruit-parlementsleden Bruno Tobback en Ludwig Vandenhove vragen intussen een onmiddellijke doorlichting van alle Vlaamse subsidies die naar de agro-industrie gaan, in het bijzonder van de middelen die naar de Boerenbond en aanverwante organisaties doorstromen. 

Volgens oppositiepartij Vooruit toont de reportage aan "hoezeer onze boeren in Vlaanderen de speelbal zijn geworden van een machtige lobby, een die vooral haar eigen financiële belangen dient in plaats van die van hardwerkende boeren", zeggen Tobback en Vandenhove.

"De industriële belangen kregen voorrang op het algemeen belang én het belang van landbouwgezinnen. En ondertussen draait de lobby van de Boerenbond voor bijkomende financiële ondersteuning op volle toeren verder", klinkt het. "Laat ons nagaan hoe de Boerenbond Vlaamse subsidies inzet om haar greep op de Vlaamse boeren te versterken", zegt Vandenhove.

Daarnaast vraagt Vooruit in afwachting van het stikstofakkoord dat alle steunmaatregelen die tot een uitbreiding van de veestapel kunnen leiden, worden stopgezet.

Meest gelezen