Nederlands minister van Financiën Sigrid Kaag verlaat het begrotingsdebat tijdens de toespraak van Thierry Baudet (FvD)

Nederlandse regering verlaat begrotingsdebat na insinuaties over "spionnenopleiding" van minister van Financiën

Tijdens het begrotingsdebat in Nederland heeft de voltallige regering de Tweede Kamer verlaten tijdens de toespraak van Thierry Baudet, de voorzitter van het Forum voor Democratie. Baudet insinueerde tijdens zijn betoog dat minister van Financiën Sigrid Kaag in het Verenigd Koninkrijk een spionnenopleiding genoten zou hebben. Daarop verliet Kaag de zaal, met de rest van de regering in haar kielzog. Alleen premier Mark Rutte keerde terug, hij noemde de uitspraak "onacceptabel".

Het begrotingsdebat in de Nederlandse Tweede Kamer is gisteren tijdelijk stilgelegd omdat de regering het debat verlaten had. De aanleiding was een uitspraak van Thierry Baudet, de partijvoorzitter van Forum voor Democratie. 

Tijdens zijn toespraak insinueerde Baudet dat minister van Financiën Sigrid Kaag in het Verenigd Koninkrijk een spionnenopleiding had gekregen. "St. Anthony's College in Oxford waar Sigrid Kaag gestudeerd heeft, is in feite niet meer dan een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten", aldus Baudet. 

Kaag was duidelijk verontwaardigd door de insinuatie, waarop Kamervoorzitter Vera Bergkamp ingreep. Ze onderbrak Baudet en wees hem erop dat dergelijke complottheorieën totaal ongepast zijn. Toen de leider van het Forum voor Democratie opnieuw het woord kreeg en zijn verhaal over Oxford wilde verderzetten, stapten Kaag en de rest van de regering op.

Premier Rutte: "Onacceptabel"

Het is ongezien dat de hele regering vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter, het begrotingsdebat werd daarom tijdelijk stilgelegd. Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag "onacceptabel".

Baudet zelf kreeg na de schorsing niet meer de kans om zijn betoog verder te zetten. Kamervoorzitter Bergkamp ontnam hem het woord voor de rest van de dag. Ze vroeg hem ook om zijn woorden terug te nemen, maar Baudet liet weten dat niet van plan te zijn.

Johan Derksen: "Ze moeten die gozer liquideren"

De gebeurtenissen in de Tweede Kamer waren gisteravond hét gespreksonderwerp in Nederland. Niet iedereen is opgezet met de beslissing van de regering om op te stappen tijdens een politiek debat, maar ook Baudet krijgt kritiek. Het thema werd ook besproken tijdens het dagelijkse praatprogramma "Vandaag Inside", waar de omstreden Johan Derksen een vaste gast is. 

Derksen is bij ons vooral bekend voor zijn uitspraak over misbruik van een vrouw in z'n jonge jaren met een kaars, maar gisteren deed hij opnieuw een opvallende uitspraak: "Ze moeten die gozer gewoon liquideren", klonk het over Thierry Baudet. Al nuanceerde Derksen die uitspraak zeer snel: "Ik bedoel, ze moeten hem uit de Kamer schoppen voor aanhoudend wangedrag".

Sinds de moord op Pim Fortuyn in 2002 liggen dergelijke uitspraken in Nederland zeer gevoelig. Thierry Baudet en Forum voor Democratie bereiden nu een aangifte voor tegen Derksen: "Dit kan en mag niet zonder consequenties blijven", luidt het.

Meest gelezen