Nicolas Maeterlinck

"Buddywerking" voor inburgeraars start in januari, 10.000 buddy's gezocht

In januari start de zogenaamde "buddywerking" in het inburgeringstraject. Dat laat minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) weten. Vlaanderen is op zoek naar 10.000 buddy's om inburgeraars aan te koppelen.

Het nieuwe inburgeringsbeleid ging begin dit jaar van start. Inburgeraars die niet werken, moeten zich sindsdien verplicht inschrijven bij de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Wie na twee jaar te weinig heeft gewerkt, moet een bijkomende taaltest afleggen. Deelnemers moeten voor elke cursus en test betalen.

Het is daarnaast de bedoeling om inburgeraars te koppelen aan een Vlaamse buddy waarmee ze minstens 40 uur hun Nederlands kunnen oefenen of hun sociaal netwerk kunnen uitbouwen. Die pijler gaat in januari van start.

Vlaanderen zoekt 10.000 buddy's, laat Somers weten. Die kunnen zich registreren op www.mijnbuddy.be. Een vergoeding voor de buddy's is niet voorzien, het blijft vrijwilligerswerk.

Meest gelezen