Kernreactor Doel 3 definitief stilgelegd, directeur Peter Moens: "We improviseren niet met nucleaire veiligheid"

Vanavond, om 21.31 uur om precies te zijn, is kernreactor Doel 3 van het elektriciteitsnet gehaald. Daarmee is de eerste van de zeven Belgische commerciële kernreactoren in ons land definitief stilgelegd. Verlengen kan strikt genomen technisch nog, maar is om veiligheidsredenen zo goed als uitgesloten. "We improviseren niet met nucleaire veiligheid", zegt Peter Moens, de directeur van de kerncentrale daarover aan VRT NWS.

De afgelopen weken is er heel wat discussie geweest of het uitschakelen van Doel 3 dan toch niet kon worden uitgesteld. "Technisch gezien doen we de komende jaren geen zaken die onomkeerbaar zijn", zegt Moens, maar toch is verlengen zo goed als uitgesloten.

Volgens de nucleaire waakhond FANC brengt verlengen nu mogelijk de veiligheid van het personeel in gevaar. Dat personeel is al lang geleden herschikt. Er is niet meer genoeg personeel aanwezig, en mogelijk zijn die niet voldoende onderlegd om die kernreactor veilig onder controle te houden. "Een operator opleiden duurt minstens 3 jaar", zegt Moens over die personeelskwestie.

De nucleaire veiligheid is in dat scenario dus niet gegarandeerd. "Het is eigenlijk heel eenvoudig: in de nucleaire wereld kun je niet zomaar iets doen van vandaag op morgen", zegt hij fors. "Voor de veiligheid zijn altijd heel wat voorbereidingen nodig. We improviseren niet met nucleaire veiligheid. Het vergt jaren voorbereidingen."

De vraag om toch nog te herstarten, ligt volgens de directeur hoe dan ook niet op tafel. Tegelijk benadrukt hij dat dit geen beslissingen zijn die op korte termijn kunnen worden genomen. Volgens Moens waren zijn mensen al 4 jaar intens bezig met vanavond, zodat het afsluiten van de reactor veilig en gecontroleerd kon gebeuren.

In de nucleaire wereld kun je niet zomaar iets doen van vandaag op morgen

Peter Moens, de directeur van de kerncentrale van Doel

Een kerncentrale is een complexe machine die je niet zomaar aan- en uitschakelt. Het zal een dag of vijf duren voordat de reactor tot stilstand komt. Dan moeten de splijtstofelementen nog eens 5 jaar gekoeld worden. Pas daarna begint de eigenlijke ontmanteling van de kerncentrale. Pas tegen 2040 zal Doel 3 volledig ontmanteld zijn.

BEKIJK - "De eerste jaren doen we niets onomkeerbaar", zegt Moens:

Videospeler inladen...

Zeer performante reactor, ondanks de problemen

Doel 3 is de zogenoemde "scheurtjesreactor". Door afwijkingen in het reactorvat die in 2012 werden ontdekt, lag de centrale voor de veiligheid jarenlang stil. Nauwelijks enkele jaren nadat de reactor herstart was, werd er onverwacht grote betonslijtage gevonden in een gebouw naast de kernreactor. Opnieuw lag alles een tijdje stil. "De nucleaire veiligheid heeft altijd geprimeerd", benadrukt Moens.

Het is een heel performante centrale geweest, dankzij de mensen die hem uitgebaat hebben

Peter Moens, de directeur van de kerncentrale van Doel

Los van die problemen was Doel 3 eigenlijk een zeer performante reactor. Na de betonperikelen zijn er geen noemenswaardige problemen meer geweest. "Sinds de splijtstofwissel en het groot onderhoud vorig jaar hebben we 365 dagen na elkaar volcontinue gedraaid", zegt Moens. "Heel weinig centrales in de wereld doen ons dat na."

"Het is een heel performante centrale geweest, dankzij de mensen die hem uitgebaat hebben", voegt de directeur er nog aan toe. Hij neemt duidelijk met pijn in het hart afscheid van Doel 3. "Het is een heel speciaal moment en zal met heel wat emotie gepaard gaan", zei hij daarover eerder. "Ik ben hier zelf ook nog testingenieur geweest voor ik directeur werd. Het wordt een moeilijk moment."

BEKIJK - Brandweer neemt afscheid van Doel 3 met sirenes en de brandspuit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen