Global Estate Group

Nieuw bedrijventerrein op Douwe Egbertssite in Grimbergen officieel ingehuldigd 

Op het terrein van de vroegere Douwe Egberts koffiefabriek, langs de A12 in Strombeek-Bever, is vanmiddag een nieuw bedrijventerrein ingehuldigd. In de vernieuwde gebouwen kunnen bedrijven kantoorruimtes huren en evenementen organiseren. 

In 2017 sloot de fabriek van Douwe Egberts langs de A12 de deuren. “De overheid heeft er even aan gedacht om het hele gebouw te slopen, omdat men op zoek was naar een locatie voor bebossing en extra groen", zegt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing). "Maar wij zagen dat als gemeente niet zitten, omdat de gebouwen nog in zeer goede staat waren." Uiteindelijk kocht projectontwikkelaar Global Estate Group het terrein van 6,5 hectare om er een nieuw bedrijventerrein van te maken. Dat bedrijventerrein met de naam Hi! is vandaag officieel ingehuldigd. 

Op het terrein is er plaats voor verschillende bedrijven. Het oude kantoorgebouw van Douwe Egberts werd omgevormd tot een groot meeting center, met kantoorruimtes en 16 vergaderzalen. Er zijn ook eventhallen, waar bedrijven evenementen kunnen organiseren, en magazijnen die ze kunnen huren. Onder meer maaltijdbezorger Hello Fresh heeft er al zijn intrek genomen. Bovendien kunnen in de vroegere productietoren 12 kleinere KMO-bedrijven terecht. Hun lokalen worden bovenop elkaar gestapeld. "Dat is toch een vrij uniek concept in België", zegt Kathleen Dewulf, CEO van projectontwikkelaar Global Estate Group. "Meestal worden KMO-units horizontaal naast elkaar gebouwd, wij doen dat verticaal om zo grondoppervlakte te besparen."

Sinds vorig jaar is er ook een tijdelijke feestzaal op het terrein, "Den Douwe". Die blijft intussen ook gewoon bestaan. "Op termijn gaan we een nieuwe feestzaal bouwen in het centrum van Grimbergen, maar het is nog niet definitief beslist waar", zegt burgemeester Laeremans.

Global Estate Group

Circulair en klimaatbewust

De projectontwikkelaar koos ervoor om de oude gebouwen van de koffiefabriek niet te slopen, maar om de materialen die zijn achtergebleven zoveel mogelijk te hergebruiken. "De akoestische scheidingswanden tussen twee bureaus hebben we bijvoorbeeld gebruikt als bekleding van de muren van de podcaststudio's", zegt Kathleen Dewulf. "De archiefkasten zijn zitbanken geworden en de oude rekken zijn terug te vinden in de vestiaire." 

Daarnaast wilde Global Estate Group het terrein een stuk groener maken, onder meer door een voortuin en een bloemenweide aan te leggen. Er komen ook 14 snellaadpalen voor elektrische wagens en een fietspad dat de site verbindt met de fietssnelweg langs de A12.

Meest gelezen