Foto: RTV

3 bomen van meer dan 100 jaar beschadigd in natuurgebied in Tielen

In het natuurgebied De Balderij in Tielen, bij Kasterlee, zijn drie bomen van meer dan 100 jaar vernield. Het gaat om twee eiken en een wilg. Vandalen hebben ze ingezaagd om ze te doen afsterven en legden er een papier bij met de boodschap "vuil groen rotzakken". Momenteel zijn er werken bezig voor de heraanleg van het natuurgebied.

Vandalen hebben in het natuurgebied De Balderij in Tielen zware schade toegebracht aan 3 oude bomen van meer dan 100 jaar. Met een kettingzaag werden de bomen ingezaagd, met de bedoeling om de bomen te laten afsterven. 

In De Balderij, een moerasgebied, zijn momenteel natuurbeheerswerken aan de gang. "Sinds een aantal weken is het Agentschap Natuur en Bos in De Balderij grote werken aan het uitvoeren om aan natuurherstel te doen en ruimte te geven aan water. De bedoeling is dat dat op termijn een mooie recreatieplaats wordt, er komt ook een uitkijktoren. Men heeft een aantal bomen moeten wegdoen, maar 3 grote  bomen heeft men bewust laten staan. En gisteren is er vastgesteld dat net die bomen met kettingzagen zijn bewerkt", zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V) verontwaardigd.

Pamflet

Naast een boom die toegetakeld is, werd ook een papier gelegd met de boodschap "vuil groen rotzakken". Vermoedelijk wilden de daders protesteren tegen de heraanleg van het natuurgebied.  

Als je ontevreden bent, ga aan tafel zitten en ga in overleg, maar beschadig geen bomen

Ward Kennes, burgemeester Kasterlee (CD&V)

De politie is een onderzoek gestart naar de daders. "Dit is een zware schending van regelgeving die de natuur en bomen beschermt. Ik denk dat iedereen het belang van natuur en bomen onderschrijft, en dat als men een andere mening heeft over de heraanleg van bepaalde zaken, dat er toch wel andere manieren zijn om je ontevredenheid te tonen. Als je ontevreden bent, ga aan tafel zitten en ga in overleg, maar ga niet over tot het beschadigen van bomen. Bomen zijn naar mijn mening universeel,  van iedereen dus. En dat is iets wat we niet kunnen aanvaarden dat er zo een schade aan wordt toegebracht." 

De natuurbeheerders gaan nu mos in de zaagsneden van de bomen steken en er plastic folie over plakken, in een poging om de bomen vochtig te houden en ze zo te redden. 

Meest gelezen