Stad Halle

Inwoners van Halle kunnen stemmen op hun favoriete burgerproject: van minigolfterrein tot petanquebaan

De inwoners van Halle kunnen tot 19 oktober stemmen op hun favoriete burgerproject. Het gaat om een lijst van 21 ideeën die de burgers zelf hebben ingediend. De stad maakt een budget van 200.000 euro vrij om de burgerprojecten te financieren. 

De voorbije maanden konden de inwoners van Halle hun ideeën voor de stad indienen. In totaal kwamen er 27 verschillende voorstellen binnen, van 115 Hallenaren. Die zijn erg uiteenlopend, van een winkel op wielen en gevelbankjes tot een minigolfterrein. Uiteindelijk bleven er 21 projecten over, waar de inwoners nu dus op kunnen stemmen. 

Projecten waar minstens vijftien keer op gestemd wordt, gaan door naar de laatste ronde. Daarin beoordeelt een burgerjury de overblijvende ideeën. De negen juryleden beslissen uiteindelijk hoe het burgerbudget verdeeld wordt.

Burgerbudget

Het stadsbestuur voorziet een burgerbudget van 200.000 euro om ideeën van de inwoners vorm te geven. "Er zijn al genoeg bibliotheken volgeschreven over de kloof tussen de burgers en de politiek. Maar ik denk wel dat dit initiatief daaraan tegemoetkomt", zegt schepen van participatie Louis van Dionant (CD&V). "Je geeft burgers zelf het initiatief waarmee ze een idee kunnen lanceren en het dan ook zelf kunnen uitwerken. Ik denk dat dat een krachtig wapen is." 

De stemronde loopt tot 19 oktober. Stemmen kan online, maar ook in verschillende stadsgebouwen zoals het stadhuis, CC 't Vondel en in de buurthuizen. Stemmen is voorbehouden voor de inwoners van Halle. De projecten die winnen kunnen dan vanaf januari 2023 starten. De indieners krijgen twee jaar de tijd om hun voorstel uit te voeren. 

Meest gelezen