IJslandse politie arresteert vier mannen voor voorbereiden terreuraanslagen

In IJsland heeft de politie vier mannen gearresteerd in een grootschalige operatie die verband houdt met de voorbereidingen van een terroristische aanslag. Instellingen en burgers zouden de doelwitten geweest zijn. 

De politie zegt op negen locaties semi-automatische wapens, waaronder 3D-geprinte wapens, en grote hoeveelheden munitie in beslag te hebben genomen. De operatie leidt mogelijk tot meer arrestaties, aldus de politie.

Hoewel de mogelijke motieven achter het complot onbekend zijn, neemt de politie aan dat de doelwitten verschillende instellingen van de samenleving en staatsburgers zijn, onder wie ook leden van het parlement en de politie zelf. De politie zegt ook te onderzoeken of er banden zijn tussen de mannen en extremistische organisaties, en of ze in contact stonden met buitenlandse autoriteiten.

De kleine noordse eilandnatie met 375.000 inwoners staat bovenaan de Global Peace Index, wat wil zeggen dat het geldt als het vreedzaamste land ter wereld. Geweld is er zeldzaam, wat ook blijkt uit een van de laagste misdaadcijfers ter wereld. De autoriteiten maken zich er de afgelopen jaren wel zorgen over een toename van gewelddadige misdaad.

Meest gelezen