Radio 2

Internaat in Oudenaarde gaat dicht: 40 kinderen met beperking moeten op zoek naar nieuwe plek

In Eine bij Oudenaarde gaat het internaat aan de buitengewone gemeenschapsschool 't Craeneveld na dit schooljaar dicht. Daardoor moeten de ouders van 40 kinderen, voornamelijk kinderen met een beperking, een andere plaats zoeken. Volgens de school kan het niet meer voldoen aan de eisen die de overheid oplegt. "Vooral de boodschap dat er geen alternatief wordt aangeboden is rampzalig", zegt Kristophe Thijs, papa van een van de kinderen.

"Toen we het nieuws dinsdag vernamen, stonden we aan de grond genageld", vertelt Kristophe Thijs, wiens kindje op het internaat van het Medisch Pedagogisch Instituut 't Craeneveld in Oudenaarde verblijft. Dinsdag kregen de ouders te horen dat het internaat van de school op 1 september 2023 sluit. 

"We wisten dat er problemen waren rond brandveiligheid, maar we voelden een sluiting totaal niet aankomen. Ik heb veel tranen gezien. Als er iets is dat ouders van kinderen met een beperking wel kunnen missen, is het deze boodschap. En vooral het feit dat er geen alternatief wordt voorzien, is rampzalig."

Om aan alle eisen te voldoen, moeten we een nieuwbouw zetten en daar hebben we de middelen niet voor
Ciska Philips, algemeen directeur MPI 't Craeneveld

De reden van de sluiting ligt volgens de school bij de eisen die de regering oplegt aan internaten in het buitengewoon onderwijs. "Volgens de huidige eisen moeten kinderen een individuele kamer krijgen, terwijl in ons internaat nog slaapzalen zijn", zegt algemeen directeur van MPI 't Craeneveld Ciska Philips. "Als we aan alle eisen moeten voldoen, moeten we een nieuwbouw zetten en daar hebben we de middelen niet voor."

De school betreurt de beslissing, maar ziet geen andere mogelijkheid. "Wij liggen er ook wakker van. De Raad van Bestuur heeft de beslissing nu genomen, zodat we nog een jaar hebben om samen met de ouders en het CLB op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor hun kinderen", vervolgt Philips.

Eisen zijn niet nieuw

Recent kunnen de internaten voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs verhuizen van het departement Onderwijs naar het departement Welzijn. Toch is het niet zo dat daardoor de eisen van de overheid verstrengd zijn. Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V): "Het kan absoluut niet dat kinderen zomaar op straat gezet worden en dat ouders daardoor in de kou komen te staan. Het is ook niet juist dat de overgang van Onderwijs naar Welzijn een reden zou zijn voor het internaat om te sluiten. De voorwaarden voor brandveiligheid zijn in Onderwijs en Welzijn even streng. En dat je daaraan moet voldoen lijkt me de logica zelve."

Het is ook niet juist dat de overgang van Onderwijs naar Welzijn een reden zou zijn voor het internaat om te sluiten

minister van Welzijn Hilde Crevits

Minister Crevits hoopt dat de beslissing om te sluiten nog niet definitief is. "Ik vind het vooral van belang dat er heel goed overleg is tussen de top van het Gemeenschapsonderwijs en de voorziening. Ik heb begrepen dat er vandaag al een overleg gepland is. De reden dat de internaten overgaan van Onderwijs naar Welzijn is net dat we zo meer zorg kunnen aanbieden aan de leerlingen, maar voor de infrastructuur zijn er geen bijkomende eisen vanuit Welzijn."

Alternatieven liggen niet voor de hand

De zoektocht naar een ander internaat is helemaal niet eenvoudig, zegt Kristophe Thijs. "In de Vlaamse Ardennen zelf is er geen alternatief. Onze kinderen zouden moeten uitwijken naar Deinze of Gent, maar daar zijn al gigantische wachtlijsten. Eigenlijk hebben wij de boodschap gekregen dat onze kinderen niet meer op internaat kunnen. Maar het gaat om kinderen met een hoge zorglast. Wij hebben net voor een internaat gekozen omdat we willen vermijden dat de druk, de stress en de last op de thuissituatie te groot is."

Onze kinderen zouden moeten uitwijken naar Deinze of Gent, maar daar zijn al gigantische wachtlijsen

Kristophe Thijs, vader van één van de kinderen

Acties

De ouders laten het hier ook niet bij. "We gaan proberen om verschillende acties op poten te zetten, zoals een petitie. We proberen de politiek ook warm te maken om ons op Vlaams niveau te ondersteunen. Het is een maatschappelijk probleem, als ouders kunnen we dit niet oplossen. We gaan de alarmbel zo luid mogelijk laten klinken, maar het is de politiek die de beslissing uiteindelijk zal moeten nemen", besluit Thijs.

kasto80

Meest gelezen