Minister Van den Brandt over circulatieplan Anderlecht: "Op basis van intimidaties aanpassen, is dat gedrag legitimeren"

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) zou het een fout signaal vinden als de gemeente Anderlecht het circulatieplan in de wijk Kuregem aanpast enkel op basis van het agressieve protest van een groep buurtbewoners. Dat zegt ze bij Bruzz.

Boze inwoners protesteren al wekenlang tegen een nieuw circulatieplan dat begin juli werd ingevoerd in de wijk Kuregem in Anderlecht. Ze doen dat onder meer door betonblokken regelmatig te verplaatsen en lokale politici werden al herhaaldelijk bedreigd en geïntimideerd. Kuregem is één van de 50 wijken in het Brusselse gewest die tegen 2050 autoluw moeten worden. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) liet donderdag weten dat hij het hele circulatieplan in de prullenmand wil gooien en opnieuw rond de tafel wil zitten. Voorlopig heeft het schepencollege daarover nog geen definitieve beslissing genomen.

Er wordt al jaren te weinig geïnvesteerd in Kuregem. De mensen daar zitten ook met veel vragen over veiligheid of wonen. We moeten mobiliteit in een groter plan gieten

Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit in Brussel

"Er moet zeker meer dialoog komen met de inwoners", vindt bevoegd minister Van den Brandt, die haar Good Move plan opnieuw op veel protest ziet stuiten. In de Maritiemwijk in Sint-Jans-Molenbeek werd het circulatieplan begin deze maand afgevoerd na buurtprotest. "Maar de manier waarop er nu druk is gezet is echt met agressie en intimidaties. Als je op basis daarvan gaat reageren, legitimeer je dat gedrag ook een beetje. En dat kan niet."

Toch is ze niet bang dat de situatie in Anderlecht een precedent zou kunnen zijn voor andere plekken in Brussel waar er een circulatieplan is of komt. "In sommige wijken wordt al jaren veel te weinig geïnvesteerd. De mensen daar hebben een hele hoop andere vragen: over veiligheid, wonen, properheid of drugs in hun straat. Als politiek moet je dan niet alleen met een antwoord op mobiliteit komen, maar er moet echt een plan voor Kuregem komen waarin we een antwoord proberen te geven op ál die vragen", aldus nog de minister.

Meest gelezen