Zo ging het er vorig jaar aan toe op het WK wielrennen in Leuven

Leuvense WK-wielergekte blijft uit in Australië: “Mensen steken middelvinger op”

Van de gekte rond het WK wielrennen in Leuven van vorig jaar is in Australië maar weinig te bespeuren. De opkomst van de toeschouwers is mager, en ook het enthousiasme blijft binnen de perken. Eline Schotsmans woont en werkt in Wollongong, de stad waar het WK wielrennen op dit moment wordt gereden. "De Australiërs zijn geen fervente fietsers."

Momenteel zijn Wout Van Aert, Remco Evenepoel en co in Australië om ons land te vertegenwoordigen op het WK wielrennen. Het wereldkampioenschap wordt gereden in Wollongong, een kuststad in het zuidoosten van Australië, op een dikke 80 kilometer van Sydney. Maar de sfeer in de stad staat in schril contrast met hoe die was tijdens het WK in Leuven vorig jaar, toen de stad 300.000 uitzinnige wielerfans ontving. 

"Australië is duidelijk geen fietsland zoals België", zegt Eline Schotsmans, die al twee jaar woont en werkt in Wollongong. "Het WK heeft sommige mensen hier wel nieuwsgierig gemaakt, maar er zijn er ook die hun middelvinger opsteken naar de renners. En ook de opkomst hier is matig. Het is niet te vergelijken met het WK wielrennen van vorig jaar in Leuven."

Fietsen op de snelweg: "Levensgevaarlijk"

In tegenstelling tot in onze steden, zijn de fietsers in de minderheid in Wollongong. En dat uit zich vooral in het gebrek aan fietsinfrastructuur in de stad, tot grote ergernis van Eline.

“Er zijn al niet veel fietspaden en degenen die er zijn, zijn vaak niet met elkaar verbonden”, legt Eline uit. “Met het WK heeft de stad wel geïnvesteerd in infrastructuur. Zo zijn de parkingstroken ook fietspaden geworden. Dat wil zeggen dat je als fietser dus moet slalommen tussen de geparkeerde auto’s.” 

In Wollongong mogen de auto's parkeren op het fietspad.
Eline Schotsmans

In Australië mag je op de autosnelweg fietsen. “Dat is levensgevaarlijk", meent Eline. "Je moet op de pechstrook fietsen, maar die strook ligt vol met steentjes en brokstukken. En vooral is het gevaarlijk aan de afritten van de autosnelweg, want er kan altijd een fietser langs zij komen."

Het WK wielrennen in Wollongong duurt nog t.e.m. zondag 25 september. 

In Australië mag je fietsen op de pechstrook van de autosnelweg
Eline Schotsmans

Meest gelezen