Bank in Libanon
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Libanese banken voor "onbepaalde tijd dicht uit veiligheid voor personeel"

In Libanon zullen de banken voor "onbepaalde tijd" de deuren sluiten door "een gebrek aan veiligheidsbescherming door de autoriteiten", dat heeft de Vereniging van Libanese Banken gemeld. Vorige week overviel een vrouw een bankkantoor om haar bevroren spaargeld op te eisen, sindsdien zijn er verschillende gelijkaardige voorvallen geweest. 

Volgens de Vereniging van Libanese Banken loopt het personeel grote risico's door de kantoren open te houden. Daarom voelen ze zich genoodzaakt om voor "onbepaalde tijd" de deuren te sluiten.

Vorige week viel een vrouw samen met een groep actievoerders een bank in de hoofdstad Beiroet binnen met een (speelgoed)geweer. Ze dreigde de manager neer te schieten en de bank in brand te steken als ze haar bevroren spaargeld niet kon opnemen. De vrouw had dat geld nodig om de medische rekeningen van haar zus te betalen, die aan kanker lijdt.

Ook enkele weken eerder viel een maaltijdbezorger een bank binnen om zijn spaargeld op te eisen, hij gijzelde toen zo'n zeven uur lang tien mensen. 

Intussen hebben er nog verschillende gelijkaardige voorvallen plaatsgevonden. Alleen al afgelopen vrijdag zouden het er minstens vijf zijn geweest.

De invallen kunnen meestal op de steun van het grote publiek rekenen, ze worden gezien als wanhoopsdaden door mensen die geen strafblad hebben en enkel hun geld proberen op te halen om hun rekeningen te betalen.

Ernstige economische crisis

In Libanon verkeren de banken sinds 2019 in nauwe schoentjes, omdat toen de waarde van de Libanese pond kelderde en de inflatie steeg. Sindsdien wordt het spaargeld van miljoenen mensen bevroren en laten de banken slechts toe om een beperkt aantal dollars op te nemen.

Libanon bevindt zich in een ernstige economische crisis, waarbij meer dan 80 procent van de bevolking moeite heeft om voedsel en medicijnen te betalen.

Bekijk hieronder de video van de vrouw die vorige week een bankkantoor is binnengevallen om haar bevroren spaargeld op te halen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen