Na lage opkomst voor vaccin tegen apenpokken: doktersbrief over soa's niet langer nodig

Om in aanmerking te komen voor een vaccin tegen apenpokken, moet je niet langer aantonen dat je in het verleden minstens één soa hebt gehad. Dat heeft een expertengroep beslist nadat eerder vandaag maar 60 mensen zich hadden ingeschreven voor een proefvaccinatieproject in Antwerp Expo. “Een goede zaak om op een veel meer laagdrempelige manier de vaccinatie te organiseren", klinkt het bij Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

Vandaag startte in het vaccinatiecentrum in Antwerpen een proefproject om mensen preventief te vaccineren tegen de apenpokken. Om momenteel voor zo’n vaccin in aanmerking te komen, moet je een man zijn die seks heeft met mannen én moet je een verwijsbrief van de dokter hebben waarin staat dat je het voorbije jaar minstens één seksueel overdraagbare ziekte hebt gehad.

Er waren 1.120 vaccins beschikbaar, maar slechts 60 mensen schreven zich effectief in om een prik te gaan halen. “Wellicht was de verplichte verwijsbrief een te hoge drempel”, realiseerde Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zich.

Een expertengroep boog zich over de criteria en adviseert nu dat het niet langer nodig is om aan te tonen dat je een soa hebt gehad. Daarmee vervalt dus ook de verwijsbrief van de arts. "Dit is een goede zaak om op een veel meer laagdrempelige manier de vaccinatie te organiseren", reageert Crevits.

De komende dagen wordt de strategie en organisatie voor Vlaanderen aangepast.

Kritiek op lage aantal vaccins

De lage opkomst betekent dat er mogelijkheden zijn om op latere momenten mensen te vaccineren, maar er moet nog bekeken worden waar en wanneer dat precies kan, zegt Crevits. 

Holebibewegingen hadden deze zomer bedenkingen bij het lage aantal apenpokkenvaccins dat ons land ter beschikking heeft. "Er is een Europese verdeelsleutel gemaakt voor de vaccins en de aantallen voor ons land zijn door de federale overheid bepaald. Wij hebben in Vlaanderen 1.120 vaccins gekregen en willen die zo efficiënt mogelijk inzetten. Ik zal pas een gelukkige minister zijn als er zoveel mogelijk vaccins geplaatst zijn", besluit Crevits.

De voorbije weken zijn heel wat Belgen de grens overgestoken om hun vaccin in Frankrijk te halen. Daar zijn meer vaccins beschikbaar en de voorwaarden zijn er heel wat soepeler. 

In Vlaanderen zijn er sinds de start van de uitbraak 394 mensen besmet geraakt met het apenpokkenvirus.

Meest gelezen