BELGA

Uitstel dreigt voor proces aanslagen 22 maart, FOD Justitie: "Alternatief voor glazen boxen geraakt niet klaar vóór 10 oktober"

De start van het proces over de aanslagen van 22 maart dreigt vertraging op te lopen. Dat blijkt uit een brief van de federale overheidsdienst (FOD) Justitie aan de voorzitter van het hof van assisen, Laurence Massart. De glazen boxen waarin de beklaagden moesten zitten, moeten verdwijnen, maar een alternatief zal er niet kunnen zijn voor 10 oktober, de geplande start van het proces, stelt de FOD.

De aparte glazen boxen waarin de beschuldigden op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 moesten zitten, moeten worden omgebouwd. Dat besliste de voorzitster Laurence Massart vorige week al, na fel protest daarover van de advocaten van de beklaagden op de preliminaire zitting. 

De FOD Justitie bekijkt nu samen met de rechtbank en de politie of er bijvoorbeeld één lange box mogelijk is, zoals ook op het proces over de aanslagen in Parijs werd gebruikt. Maar die aanpassing zal in geen geval lukken vóór 10 oktober, de geplande start van het proces, zo heeft de FOD laten weten aan Massart.

Volgens de FOD is dat praktisch niet haalbaar omdat voor de demontage van de boxen een gespecialiseerde ploeg nodig is, te meer omdat elk glasraam in die boxen honderden kilo's weegt. Die specialisten moeten extern worden aangezocht. Als de boxen gedemonteerd worden, moet ook de volledige bekabeling in de vloer herzien worden. Vervolgens moet een extern bedrijf nog een alternatieve oplossing komen bouwen en het is niet zeker dat het nodige materiaal daarvoor (waaronder veiligheidsglas) onmiddellijk beschikbaar zal zijn.

Wanneer het proces dan wel echt van start zal kunnen gaan, is nog niet duidelijk. Onze redactie verneemt dat zelfs de meest minimale oplossing op z'n minst een maand uitstel vraagt. Ook het kostenplaatje van die aanpassingen is niet duidelijk: de bouw van de huidige glazen boxen kostte zo'n 250.000 euro. 

BEKIJK - Het live verslag van onze journaliste Fatma Taspinar in Brussel:

Videospeler inladen...

2 opties

Voorzitter Massart heeft kennis genomen van de brief, laat ze weten op de zitting vandaag, en ze gaat erop antwoorden om meer uitleg te vragen en een oplossing te zoeken. Zelf ziet ze twee mogelijkheden: ofwel kunnen de boxen tegen 10 oktober nog gebruikt worden op een "open" manier, dus zonder glas, zodat de jury alvast kan worden samengesteld. In dat geval zal het proces zelf wel een beetje vertraging oplopen, maar niet meer dan 3 weken.

Zes jaar om die onnozele prutsersboxen hier op te stellen en ze kunnen ze zelfs niet afbreken? Allez zeg

Sébastien Courtoy, advocaat van een van de beklaagden op het proces over de aanslagen van 22 maart

Als dat niet mogelijk is, wil Massart vandaag of morgen al weten op hoeveel uitstel ze dan moet rekenen. Dat komt omdat de juryleden moeten worden gedagvaard binnen een termijn van 15 dagen. Als 10 oktober niet haalbaar is, moet dat dus ook worden uitgesteld.

Sébastien Courtoy, advocaat van beklaagde Smaïl Farisi, reageert misnoegd. "Het enige wat zeker is, is dat wij hier internationaal gezichtsverlies lijden. De slachtoffers moeten wel heel optimistisch zijn als ze hier nog iets van geloven. Zes jaar om die onnozele prutsersboxen hier op te stellen en ze kunnen ze zelfs niet afbreken? Allez zeg."

Meest gelezen