Russische minister Lavrov verwerpt alle verantwoordelijkheid voor de oorlog: "De schuld van Oekraïne en het Westen"

Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov alle westerse beschuldigingen van de hand gewezen. De oorlog in Oekraïne is het gevolg van een staatsgreep in Kiev en van de aanvallen op de Russisch-sprekende bevolking in het oosten, klonk het. En het Westen is medeplichtig.  

Zoals verwacht heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens zijn toespraak op de VN-veiligheidsraad een heel eigen kijk gegeven op de aanleiding en de oorzaak van de oorlog in Oekraïne. 

Lavrov zei dat de bijeenkomst van de Veiligheidsraad in het kader van "straffeloosheid" goed gelegen komt. Want straffeloosheid, dat is precies wat er gebeurt sinds 2014, zei hij. Toen hebben radicale nationalisten, haters van Russen en neo-nazi's met een staatsgreep de macht gegrepen in Kiev en ze kregen daarbij volgens Lavrov de steun van het Westen. 

BEKIJK - De schending van de rechten van Russisch-sprekenden in Oekraïne ligt aan de basis van het conflict, vindt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov:

Videospeler inladen...

"Toen is een achtjarige periode van straffeloosheid begonnen. De inwoners van de Donbas (de regio in het oosten van Oekraïne) zijn vermoord alleen maar omdat ze Russisch spraken, al hun rechten zijn met voeten getreden. In Kiev in februari 2014 en in Odessa in mei van dat jaar zijn verschrikkelijke misdaden gepleegd, slachtpartijen waar de verantwoordelijken nooit voor zijn vervolgd."

De Russischsprekenden werden door het regime in Kiev zelfs geen mensen meer genoemd, zei Lavrov. Dat gebeurde allemaal straffeloos, dankzij de westerse partners van Kiev. In de eerste plaats Duitsland en Frankrijk, maar ook de Verenigde Staten. 

Klootzak Zelenski?

De vredesakkoorden van Minsk zijn door Oekraïne volgens Lavrov nooit ernstig genomen. Ex-president Petro Porosjenko heeft volgens hem zelfs toegegeven "dat Minsk er alleen was om tijd te winnen". Het Westen steunt het Oekraïense regime van neo-nazi's op een cynische manier. "Zelenski is een klootzak, maar het is onze klootzak" - zo redeneert het Westen volgens de Russische minister. 

Een ongemakkelijke waarheid

Sergej Lavrov in de VN-veiligheidsraad
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Lavrov noemde de landen die wapens leveren aan Oekraïne en daar soldaten trainen dan ook partijen die deelnemen aan het conflict. Internationaal zal het Westen daar nooit voor veroordeeld worden, want de Verenigde Staten en hun bondgenoten houden - samen met mensenrechtenorganisaties - de touwtjes in de internationale instellingen zoals de VN in handen. "Ze gaan zichzelf niet veroordelen." 

Alles is de schuld van het Westen

De "ongemakkelijke waarheid" mag volgens Sergej Lavrov niet aan het licht komen. Hij ziet geen enkele schuld aan Russische kant. Zo herhaalde hij dat de slachtpartij in Boetsja in maart dit jaar in scène is gezet. De VN moet dat uitspitten, vindt de minister.

De beschietingen van de kerncentrale van Zaporozje zijn volgens hem uitsluitend het werk van Oekraïense strijdkrachten. Kortom, de Russische minister gaf geen duimbreed toe, en wees élke Russische verantwoordelijkheid voor de oorlog van de hand. Lavrov vond het overigens niet de moeite om te luisteren naar de meningen van de anderen. Meteen na zijn speech heeft hij de zaal verlaten. 

Meest gelezen