Nederlandse brandweer rukt mee uit voor incidenten in Kempense grensstreek

Vanaf volgende maand wordt de Nederlandse brandweer automatisch mee gealarmeerd als er een incident is in de grensstreek in de Kempen, waar zij sneller kunnen geraken. Dat is vooral het geval in Hoogstraten en zeker de deelgemeenten Meer, Meerle en Meersel-Dreef. "Vaak gaat het maar om enkele minuten verschil, maar elke seconde telt", zegt Luc Faes van Hulpverleningszone Taxandria.

In het grensgebied van de hulpverleningszone Taxandria is het zo dat bij sommige incidenten het dichtstbijzijnde brandweerkorps niet altijd een Belgische post is, maar van de Nederlandse buurgemeenten Zundert, Rijsbergen, Ulvenhout en Chaam die vlakbij liggen. "Het is dus eigenlijk wel logisch dat we dan een samenwerking op poten zetten", zegt Luc Faes van Hulpverleningszone Taxandria. "Het gaat soms maar om 2 à 4 minuten verschil, maar elke seconde telt."

"Een computer berekent bij elke oproep welke post er het snelste kan zijn. Als dat een Nederlandse is, worden zij mee gealarmeerd", verklaart Faes de werking. De brandweer van Taxandria blijft sowieso ook mee uitrukken bij elke oproep in Antwerpen. Op termijn is het de bedoeling dat zij ook bij noodgevallen in Nederlandse grensgemeenten zullen uitrukken.

Meest gelezen