foto Visit Gent

Ticketverkoop Film Fest Gent van start: 6 Oscar-kandidaten, Zuid-Koreaanse film én aandacht voor mentaal welzijn

In Gent is het volledige programma van de 49e editie van het Film Fest voorgesteld én de ticketverkoop afgetrapt. Het festival vertoont 116 langspeelfilms, 40 kortfilms en 3 tv-series. Er is bijzondere aandacht voor de Zuid-Koreaanse cinema. Het Film Fest zamelt ook geld in om te werken aan het mentale welzijn, omdat het thema opvallend vaak in de selectie voorkomt. Het Film Fest vindt plaats van 11 tot 22 oktober.  

In de Genste Sphinx Cinema is het volledige programma van het Film Fest met de nodige luister voorgesteld. Het festival kon 6 Oscar-kandidaten strikken om mee te doen in de officiële selectie - onder meer het Oekraïense "Klondike"en de Belgische film "Close" van Gentenaar Lucas Dhont die ook het festival opent. De officiële selectie telt 12 films. Ook buiten de competitie zijn er meer dan 100 andere langspeelfilms te bekijken. 

Er is bijzondere aandacht voor de Zuid-Koreaanse cinema, die bij cinefielen al langer in opmars is. Er worden nieuwe films en bekende andere titels vertoond. Er is ook een kortfilmcompetitie én er worden ook enkele tv-producties in première getoond, waarvan "1985" dat draait rond het ontstaan van de Bende van Nijvel.  

Film voor alle generaties

Een opvallende nieuwigheid op het festival is de kinderopening op 12 oktober. "Een dag na het rodelopermoment voor de volwassenen geven we ook de kinderen een bijzondere opening", verklaart directeur Marijke Vandebuerie. Er is ook een galaevent op kindermaat. Het Film Fest voorziet ook een "kidsproof" dag op 16 oktober met een speciaal concert.  

Aandacht voor mentaal welzijn

"Bij het samenstellen van het programma viel het op hoeveel films gaan over mentaal welzijn", vertelt Wim De Witte van het Film Fest. "We hebben ervoor gekozen om enkele van deze films te programmeren onder de noemer "Veerkracht" - ze zijn soms heel hard, of net heel cynisch. We willen zo aandacht aan het onderwerp geven én we gaan ook geld inzamelen. Wie naar een film komt kijken, kan bij de aankoop van een ticket ook een donatie doen aan het OverKop-huis in Gent. Daar kunnen jongeren met kopzorgen laagdrempelig terecht." Het Film Fest organiseert ook een wetenschapscafé over het thema in samenwerking met de Universiteit Gent om er zo nog meer aandacht aan te besteden. 

Energiecrisis en duurzaamheid

De organisatoren van het Film Fest benadrukken dat de ticketprijzen niet duurder worden, ondanks de hogere energieprijzen. Het festival zet ook in op duurzaamheid. "Dat doen we door onder meer voor meer vegetarische catering te zorgen en meubilair te gebruiken dat gemaakt is uit gerecycleerde materialen. 

Vaste waarden & experimenten

Het Film Fest Gent reikt ook opnieuw de World Soundtrack Awards uit. Er is in de rand ook een lifetime achievement award voor de Franse filmcomponist Bruno Coulais, bekend van de muziek van "Microcosmos". Het festival programmeert ook tal van bijzondere uitvoeringen van filmmuziek in De Bijloke. 

In kunstencentrum VIERNULVIER is er het nevenprogramma VIDEODROOM waarbij cultfilms vertoond worden met al dan niet nieuwe soundtracks die live gebracht zullen worden.

Het volledige programma van het Film Fest Gent vind je hier. Het festival vindt plaats van 11 tot 22 oktober op tal van verschillende locaties in Gent. 

kasto80

Meest gelezen