foto Wikipedia - campus Bio-ingenieurs, of het "Boerekot" aan de Coupure in Gent

UGent wil af van "Boerekot" en 4 andere campussen: "Alles samenbrengen in 3 clusters in de stad"

De Universiteit Gent wil over een kleine 30 jaar een pak minder campussen verspreid over de stad. In het toekomstplan dat is voorgesteld bij de start van het academiejaar pleit rector Rik Van de Walle voor 3 clusters waar alle onderwijs- en onderzoeksactiviteiten samenkomen. Voor 5 campussen, onder meer het iconische "Boerekot", is geen plaats meer. Het plan moet het wetenschappelijk onderzoek ten goede komen, en minder mobiliteitsproblemen en meer duurzaamheid geven. 

De Universiteit Gent maakt bij de opening van het academiejaar opvallende toekomstplannen bekend. Rector Rik Van de Walle meldt dat tegen 2050 alle activiteiten samengebracht zouden moeten worden op 3 plekken in de stad die één grote virtuele as vormen. In de plannen is daar dan ook ruimte voor extra studentenwoningen. Daar is in Gent een enorm tekort aan. Om dat allemaal mogelijk te maken, zal er ook geschrapt moeten worden in het patrimonium, voor 5 campussen is er geen plaats meer. 

We willen een lange as, verbonden door groen, waar onderwijs en onderzoek samenkomen en waar ook studenten kunnen wonen
Rik Van de Walle, rector UGent

In het plan komen er 3 clusters van telkens 4 faculteiten, of deeltjes ervan. Er zou er één in het centrum komen, een tweede rond het UZ Gent en de Sterre en ten slotte ook een derde in het zuiden van Gent aan het technologiepark in Zwijnaarde en de Dierengeneeskunde in Merelbeke. Het gaat om grotere gebieden waar verschillende instellingen dicht bij elkaar liggen. Nu heeft de universiteit nog 20 campussen verspreid over de hele stad, goed voor in totaal 271 gebouwen en 2,5 vierkante kilometer aan bebouwde oppervlakte. 

Einde van het "Boerekot"?

Het opvallendste nieuws is dat de faculteit bio-ingenieurswetenschappen in het nieuwe plan verhuist naar de rand van de stad. Het iconische"Boerekot", zoals het in de volksmond wordt genoemd, zal dus leeg komen te staan. Ook de activiteiten op de campussen Dunant, Schoonmeersen, Heide en Rommelaere moeten volgens het plan uitdoven tegen 2050. "Het is de bedoeling dat we de vrijgekomen campussen verkopen, verhuren of in erfpacht geven." 

Voor het personeel en de studenten zijn de toekomstplannen groot nieuws. Zij zitten met vragen. Om die te beantwoorden, zal UGent deze herfst infosessies organiseren. 

Engagement van de overheden

De universiteit maakt zich sterk dat het clusteren van de activiteiten voor iedereen een betere zaak is op termijn, ook voor het niveau van het wetenschappelijk onderzoek. Volgens de UGent zullen er ook minder mobiliteitsproblemen zijn na het centraliseren van de campussen. En er kan zo ook makkelijker ingezet worden op duurzaamheid. 

De nieuwe clusters zullen zorgen voor nog meer kruisbestuivingen en onderzoek op het scherpst van de snee

Rik Van de Walle, rector UGent

De universiteit roept de stad Gent én Vlaanderen op om het plan te steunen. Wat op tafel ligt kan immers alleen uitgevoerd worden met heel wat nieuwe vergunningen. De rector plant daarover binnenkort al een eerste overleg met de overheden. 

Stad voorzichtig positief

De stad Gent reageert alvast voorzichtig positief op de plannen. Schepen Filip Watteeuw (Groen), bevoegd voor Mobiliteit, Stedenbouw en Publieke Ruimte is verrast door de plotse bekendmaking maar wil wel graag ingaan op het aanbod van de universiteit. Hij benadrukt dat ook buurtbewoners nauw betrokken moeten worden bij de herbestemming van de campussen die verdwijnen. Schepen van Economie en Ondernemen, Sofie Bracke (Open VLD) is op Twitter erg enthousiast over de ambitieuze plannen van de universiteit. 

"Benieuwd wat er in de plaats komt!"

Enkele inwoners van het "Boerekot" in Gent vinden het spannend dat de grote campus een nieuwe bestemming zal krijgen. "Ik ben wel benieuwd want nu is er door de studenten veel leven in de brouwerij en het zou jammer zijn als dat allemaal zou verdwijnen", vertelt een vrouw die rechtover de campus woont. "Wat mij betreft mogen ze die grote toren afbreken, dan heb ik hier een mooier zicht", lacht de buurvrouw. "Er is ooit een gevangenis geweest, dat kan misschien opnieuw. Het is sowieso nog niet voor meteen dus ik lig er niet wakker van." Enkele buurtbewoners zijn wel tevreden met het nieuws. "De experimenten die ze er soms uitvoeren zorgen echt voor veel lawaai, dat ga ik zeker niet missen", klinkt het. 

De experimenten die ze er allemaal uitvoeren zorgen wel voor veel lawaai, op dat vlak is het goed dat de campus verhuist 

buurtbewoonster van de campus "Boerekot" aan de Coupure

"Ik denk vooral dat het probleem van studentenhuisvesting zo opgelost kan worden", besluit een andere buurman. "Sommige mensen hier vinden dat ze voor overlast zorgen. Als ze verhuizen naar een andere campus verder weg uit de stad, is dat opgelost." 

kasto80

Meest gelezen