Vooruit wil basispakket elektriciteit voor elk gezin en volledige indexatie van het groeipakket

Oppositiepartij Vooruit komt - een dag voor de Vlaamse begroting wordt afgeklopt - met haar eigen becijferd plan om de energiecrisis aan te pakken. De partij wil een basispakket elektriciteit voor elk gezin invoeren en het groeipakket opnieuw volledig indexeren. Het plan wordt gefinancierd met de zogenaamde inflatiebonus.

Doordat de inkomsten van de Vlaamse overheid door de inflatie sneller stijgen dan de uitgaven, doet de begroting het een pak beter dan verwacht. N-VA dringt erop aan die bonus te gebruiken om het tekort sneller terug te dringen. Coalitiepartners CD&V en Open VLD willen een groot deel van het bedrag terug laten vloeien naar de burgers. Zo ook Vooruit.

"De Vlaamse regering zal volgend jaar zo'n 1,2 miljard euro netto overhouden", zegt voorzitter Conner Rousseau. "Dat geld moet integraal teruggaan naar de Vlaming, want het zou heel bitter zijn als Vlaanderen zich verrijkt met de factuurstijging van de mensen."

Wat stelt Vooruit voor?

Het grootste deel van het bedrag, 555 miljoen euro, moet volgens Vooruit worden uitgegeven aan de indexering van het groeipakket. De regering beperkte de indexering van het basisbedrag vorig jaar tot 1 procent. Vooruit wil de gemiste indexeringen nu retroactief uitkeren en het groeipakket opnieuw koppelen aan de gezondheidsindex.

Daarnaast wil de partij 356 miljoen euro uitgeven aan een basispakket elektriciteit voor elk gezin. Elke afnemer zou jaarlijks 200 KWh gratis krijgen. Vooruit vindt het belangrijk dat die tegemoetkoming er per aansluitpunt komt en niet per persoon, omdat de energiekost van singles niet veel lager ligt dan die van gezinnen, terwijl alleenstaanden die met één loon moeten dragen.

De rest van de bonus moet volgens Vooruit gaan naar een indexering van het zorgbudget en een sociaal energiefonds voor zelfstandigen. De indexering van de huurprijzen moet worden geplafonneerd op 2 procent.

Een uitbreiding van de jobbonus, die momenteel op de tafel van de regering ligt, zit niet in het plan van Vooruit. "Dat is geen activerende maatregel", zegt Rousseau. "Als je een euro hebt, kan je die beter uitgeven aan een maatregel om meer mensen aan het werk te krijgen. Een uitbreiding van de jobbonus is niet slim voor de begroting op lange termijn."

"In hetzelfde bedje ziek"

Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman verdedigt het plan in "De afspraak". "Er is al veel te veel tijd verloren gegaan. Dat regering-Jambon het geld wil gebruiken om de begroting in evenwicht te brengen, passeert niet bij ons. Wij hebben het huiswerk gemaakt voor de regering die nu al weken met de voeten sleept."

"Niks mis mee dat een oppositiepartij haar plannen voorlegt", vindt arbeidseconoom Stijn Baert. Maar inhoudelijk is hij het er niet volledig mee eens. "Voor mij zijn deze maatregelen in hetzelfde bedje ziek als de federale: die 1,2 miljard euro gaat over heel veel mensen gespreid worden, waardoor het bedrag per individu vrij laag is." 

Zo ziet Baert liever meer investeringen in de kinderopvang, in plaats van een indexering van het groeipakket. Bovendien hoeft volgens hem niet elke euro die binnenkomt meteen weer te worden uitgegeven. "Wel volg ik het standpunt van Vooruit over de uitbreiding van de jobbonus. Dat is eerder een activeringsmaatregel dan dat het de koopkracht van de armste gezinnen ondersteunt."

Bekijk hier het volledige gesprek tussen arbeidseconoom Stijn Baert en Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen