Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk krijgt forse uitbreiding die 250 miljoen gaat kosten

Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk breidt Campus Sint-Jan fors uit. De uitbreidingswerken zullen in drie fasen verlopen, tot 2030 duren en 250 miljoen euro gaan kosten. 

De renovatie van het ZOL in Genk zal in verschillende fasen verlopen. In een eerste fase wordt er een gebouw opgetrokken waarin de huisartsenpost en het Zorgcentrum na Seksueel Geweld zullen komen. Dat gebouw, 5.000 vierkante meter groot, moet in februari al klaar zijn. In dezelfde fase wordt ook de K-blok uitgebreid van 2.000 naar 3.000 vierkante meter. In dat gebouw zullen het cardiocentrum, de nieuwe dagkliniek voor cardio en de radiotherapiebunker ondergebracht worden.
 

Fase 2

Tussen 2025 en 2030,  in een tweede fase, wordt een nieuw parkeergebouw opgetrokken en wordt de huidige parking omgevormd tot een park. "Het huidige parkeergebouw parkeert moeilijk, en we willen dat vervangen door een parkeertoren. Hierdoor kunnen we de huidige parking veranderen in een park, waardoor het parkeren minder dominant zal zijn en de patiënten kunnen genieten van meer groen." Er komen ook nieuwe gebouwen voor de kritieke diensten, zoals de spoed, de operatiezalen en de intensieve zorgen. Daarnaast komen er 16 nieuwe verpleegafdelingen, zoals het moeder en kindcentrum en psychiatrie. 

Derde fase

Vandaag is ook bekendgemaakt dat de verpleegafdelingen op campus Sint-Barbara in Lanaken op termijn worden afgebroken. Daarom komt er in Genk in een derde en laatste fase een verpleegblok van 14.000 vierkante meter bij. Tenslotte is er een complex voor raadplegingen van zo’n 6.000 vierkante meter voorzien op de plaats waar nu zich de vijver bevindt. Daarin komen de inkom, de inschrijfzone en een zorgboulevard met zorg-gerelateerde handelszaken.

25 jaar na het eerste masterplan was een nieuw masterplan absoluut nodig om ons te wapenen voor de toekomst

algemeen directeur Bormans

Volgens algemeen directeur Erwin Bormans zijn de investeringen absoluut noodzakelijk. "Het eerste masterplan van het ZOL is 25 jaar oud. We zijn echt toe aan nieuwe infrastructuur", klinkt het. 

"Het is de bedoeling dat de locatie in Genk evolueert naar een "healing environment" waar aandacht is voor het welzijn van patiënten, begeleiders en medewerkers", gaat Bormans verder. "De campus Maas en Kempen in Maaseik is recent gebouwd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Daar zijn voorlopig dus weinig aanpassingen nodig. Wat campus Sint Barbara betreft, zullen in de toekomst de dagkliniek, het operatiekwartier en de verpleegafdelingen naar Genk verhuizen. De pijnkliniek zal wel in Lanaken blijven." 

Bekijk hieronder het filmpje van de uitbreidingsplannen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen