Beeld: Reconstructie van de campingmoord (2019)

Assisenproces rond campingmoord in Middelkerke is gestart

In het hof van assisen in Brugge is deze voormiddag het proces gestart over de zogenaamde campingmoord in Middelkerke. Drie verdachten moeten zich verantwoorden voor de moord op 6 december 2017 op camping Marva III. Daar werd een man mishandeld, neergestoken en uiteindelijk gedeeltelijk onthoofd. De beschuldigden staan ook terecht voor lijkverberging.

Drie mannen staan terecht voor de moord op een andere man, een dertiger. Tijdens een avond 5 jaar geleden zouden de mannen ruzie gekregen hebben in de caravan van één van hen. De dertiger zou eten gestolen hebben uit de koelkast en één van de andere mannen hebben uitgemaakt voor pedofiel. Daarop is hij vastgebonden en zwaar mishandeld. Uiteindelijk is zijn keel overgesneden. 

De 3 verdachten wilden eerst het lichaam van de Oostendenaar in de caravan ernaast in brand te steken, maar dat was mislukt. Na de moord belde één van de 3 verdachten een bevriend paar uit Namen op, om het lichaam weg te brengen. Maar de politie hield hen tegen tijdens een routinecontrole. En zo kwam de moord aan het licht. Het paar werd eerder al veroordeeld. Eén van hen kreeg een werkstraf, de andere 15 maanden cel.

Gekneveld, gekeeld en in brand gestoken

Wat er die avond van 6 december 2017 precies gebeurd is, blijft onduidelijk. Wel staat vast dat het slachtoffer eerst gekneveld werd met een telefoonkabel, en klappen kreeg, onder andere met een steelpan. Het slachtoffer werd ook zwaar toegetakeld met verschillende messen. Hij werd ook met een kookpot op het hoofd geslagen. Eén van de verdachten heeft ondertussen al toegegeven dat hij de keel van het slachtoffer heeft overgesneden. Nadien werd het lijk met een kruiwagen verplaatst naar een leegstaande caravan. Daar werd het lichaam uiteindelijk in brand gestoken. 

"Niets met de moord te maken"

Een tweede verdachte beweert niks met de moord te maken te hebben. Hij wou uit de caravan vluchten, maar dat ging niet omdat de deur van de caravan op slot was. Het was wel hij die 2 vrienden optrommelde om "een probleem op te lossen" en het slachtoffer in de koffer te verbergen.

Ook de derde verdachte beweert dat hij een "ondergeschikte rol" had in de moord. Volgens zijn advocaat Eddy Cochez was hij op het ogenblik van de fatale messteken in de caravan bezig met zijn "eigen bezigheden". "We verwachten dan ook dat de jury en het hof van assisen een straf uitdelen die propertioneel is aan zijn echt aandeel in de feiten", verduidelijkt meester Cochez voor de aanvang van het proces. 

De enige hoop van de familie is dat ze na dit proces aan hun rouwproces kunnen beginnen
Pieterjan Dens, advocaat familie slachtoffer

"De familie hoopt nu eindelijk duidelijkheid te krijgen, en aan een rouwproces te kunnen starten", zegt advocaat van de familie, Pieterjan Dens. "Wat daar die nacht precies gebeurd is, is een groot vraagteken. Dat één van de beschuldigden de vrijspraak vraagt, is nog eens een grote klap voor de familie".

De uitspraak valt wellicht ten vroegste op dinsdag 4 oktober. De beschuldigden staan terecht voor lijkverberging en moord. Voor moord riskeren de 3 beschuldigden levenslange opsluiting.

Meest gelezen