Videospeler inladen...

Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi shockeert met uitspraken over president Poetin: "Hij wilde regering van Zelenski vervangen door fatsoenlijke mensen"

De Italiaanse omstreden politicus Silvio Berlusconi heeft op de Italiaanse televisie in een interview opvallende uitspraken gedaan over de Russische president Vladimir Poetin. Hij zei dat de president gepusht werd om Oekraïne binnen te vallen. Afgevaardigden van de twee zelfverklaarde republieken in de Donbas hadden volgens Berlusconi aan Poetin gevraagd om in te grijpen. 

"Poetin werd door het Russische volk, door een partij, door zijn ministers gepusht om met deze speciale operatie op de proppen te komen", zei de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi aan tv-zender RAI. Berlusconi werd geïnterviewd in de aanloop naar de Italiaanse parlementsverkiezingen komende zondag. Berlusconi staat bekend als een vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Hij aarzelde lange tijd om de invasie van Oekraïne te veroordelen. Volgens hem is "Poetin in een echt moeilijke en dramatische situatie beland."

Silvio Berlusconi: "Russische troepen zouden binnen een week Kiev binnenvallen, de regering Zelenski vervangen door een regering van fatsoenlijke mensen, en nog een week later weer vertrekken."

Videospeler inladen...

Berlusconi gelooft dat de leiders van de zelfverklaarde en pro-Russische republieken Donetsk en Loegansk de grote boosdoener zijn. "Een delegatie ging naar hem toe en vertelde hem dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski hun troepen had aangevallen", zei Berlusconi. "Ze hebben gevraagd: 'Verdedig ons, alstublieft, want als u ons niet verdedigt, dan weten we niet waar we terechtkomen'", gaat hij verder. Bovendien wou Poetin de regering van Zelenski door een "regering van fatsoenlijke mensen" vervangen, zei Berlusconi.

Vlak voor parlementsverkiezingen

Berlusconi heeft zelf ook al gereageerd op de commotie. "Je moet het volledige interview bekijken", niet slechts een geëxtrapoleerde, overgesimplificeerde zin", schrijft hij op Twitter. "De agressie tegen Oekraïne is niet te rechtvaardigen en onaanvaardbaar. Het standpunt van Forza Italia (zijn partij, red.) is duidelijk: wij zullen altijd achter de EU en de NAVO staan."

Berlusconi is de partijleider van Forza Italia, een kleinere partner in het rechtse verbond dat kans maakt om de parlementsverkiezingen van zondag te winnen. "Rumour has it dat hij heel graag Senaatsvoorzitter wil worden. Enkele jaren geleden werd hij nog met pek en veren daar weggedragen. Dit zou wraak zijn op zijn tegenstanders", zegt VRT NWS-journalist Willem Van Mullem vanuit Rome. 

Dit is voor zijn tegenstanders een extra kans om hem aan te vallen en weg te zetten als vriend van Poetin

VRT NWS-journalist Willem Van Mullem

Volgens Van Mullem is dit voor de tegenstanders van Berlusconi "een extra kans om hem aan te vallen en hem weg te zetten als een vriend van Poetin. Dat hebben ze trouwens doorheen de hele campagne gedaan." Vanuit de linkse partijen wordt dan ook hevig gereageerd op de uitspraken. "Het is een schande", klinkt het vanuit de Partito Democratico. Ook een ex-partijgenoot van Berlusconi haalt scherp uit: "Dit is waarom ik ben weggegaan". Naast Berlusconi maakt ook Matteo Salvini deel uit van het rechtse verbond. De leider van de uiterst rechtse partij Lega was jarenlang fan van Poetin en bekritiseert de westerse sancties tegen Rusland.

Meest gelezen