AFP or licensors

Britse auteur Hilary Mantel (70), bekend van de "Wolf Hall"-trilogie, is overleden

De Britse auteur Hilary Mantel is overleden. Ze is vooral bekend van de "Wolf Hall"-trilogie, een reeks historische romans die ze schreef over de 16e-eeuwse Engelse staatsman Thomas Cromwell. Ze won er twee keer de Man Booker Prize mee, de belangrijkste Britse literaire prijs. Volgens haar uitgever is ze plots, maar vredig overleden omringd door haar dichte familie en vrienden.

"Hilary Mantel was een van de grootste Engelse schrijvers van deze eeuw en haar geliefde boeken worden beschouwd als moderne klassiekers. Ze zal erg gemist worden", laat haar uitgeverij HarperCollins weten. 

Ze oogstte enorm veel lof met haar trilogie over Thomas Cromwell. Ze transformeerde de schimmige politieke fixer tot een complexe en meeslepende romanfiguur. Cromwell werkte zich op tot de topminister van de Engelse koning Hendrik VIII en speelde ondermeer een grote rol bij de afsplitsing van Engeland van de Rooms-Katholiek Kerk. Hendrik VIII staat ook bekend als de koning die zes echtgenotes had en er twee liet onthoofden. Toen Cromwell uit de gratie viel van Hendrik VIII onderging hij hetzelfde lot.

Mantel kreeg de Man Booker Prize zowel voor het eerste deel, "Wolf Hall", als het tweede deel, "Bring up the bodies" (in het Nederlands vertaald als "Het boek Henry"). Het laatste deel "The mirror and the light" ("De spiegel en het licht") verscheen in 2020. 

De boeken werden ook wereldwijd echte bestsellers. De "Wolf Hall"-trilogie is in 41 talen vertaald en er zijn meer dan 5 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken werden ook bewerkt tot een toneelstuk en een televisiereeks. 

Lopen in het donker

Mantel blies het genre van de historische roman volgens kenners nieuw leven in. Haar geheim? "Ik ben fan van het idee dat een historische roman zich vooruit richt. De mensen die je volgt, weten het einde van hun verhaal niet. Dus zij gaan vooruit, dag per dag, over en weer geduwd door de omstandigheden. Ze doen wat ze kunnen, maar lopen in essentie in het donker."

Vorige maand praatte ze nog met haar uitgever over een nieuw boek waar ze aan begonnen was. "Dat we het plezier niet meer zullen hebben om meer van haar te lezen, is ondragelijk. Wat we wel hebben, is een oeuvre dat nog generaties lang zal gelezen worden", zegt Nicholas Pearson die jarenlang met haar samenwerkte.

Mantel schreef naast romans ook korte verhalen, memoires en essays. Andere romans van haar hand zijn, "Eight months on Ghazzah Street" (Acht maanden in de Gazastraat),  "A place of greater safety" (Een veiliger oord) en "An experiment in love" (Liefde verkennen). 

"Genie verloren"

Haar collega J.K. Rowling heeft hulde gebracht aan Mantel. "We hebben een genie verloren", tweette ze. Ook Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland bracht een eerbetoon. "Het is onmogelijk om het belang van de literaire erfenis van Hilary Mantel te overroepen. Haar briljante "Wolf Hall"-trilogie was de bekroning van een uitstekend oeuvre."

Meest gelezen