Apocalyps vandaag? Verspreking van Duits parlementslid en "The Simpsons" laten onheilsvoorspellingen viraal gaan 

“Iedereen zal nog weten waar hij was op 24 september.” Op sociale media duiken de laatste weken vele onheilspellende berichten op, want vandaag zou de "Apocalyps" plaatsvinden. Maar voor u de schuilkelder begint in te richten: de aanleiding voor die voorspellingen is een verspreking van een Duitse parlementariër, die ondertussen reeds werd rechtgezet, en ook de theorie over "The Simpsons" is vergezocht.

1 Januari 2000, 21 december 2012 en nu dus ook 24 september 2022, aan voorspellingen voor een “Apocalyps” geen gebrek. Vandaag kan u onder meer een zonnestorm verwachten, de zombie-Apocalyps en de Derde Wereldoorlog, tenminste als we enkele willekeurige internetgebruikers geloven. 

Na de Y2K-voorspellingen (2000) of een foute telling van de Maya-kalender (2012) is de aanleiding voor deze doomsday date iets minder spectaculair. Op het internet circuleert een video van een speech in het Duitse parlement van Friedrich Merz, partijleider van de Christlich Demokratische Union (CDU). Hij zou ons waarschuwen voor 24 september.

Beluister hier de podcast: 'Het Uur van de Waarheid'

Letterlijk zegt hij “24 september 2022 zal door ons allemaal herinnerd worden, waarvan we op een dag zullen zeggen: ik weet nog precies waar ik was.” Daar stopt de video ook meteen. Genoeg om aan te nemen dat hij aan zijn medeparlementsleden en ons een groot complot verklapte, volgens internetgebruikers. Maar wanneer we de volledige video van die speech vinden, gaat Merz verder: “waarvan we op een dag zullen zeggen: ik weet nog precies waar ik was toen ik het eerste nieuws over de oorlog in Oekraïne hoorde en de eerste beelden ervan zag.”

Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari, dus het lijkt voor de hand liggend dat Merz die datum bedoelde en zich simpelweg versprak bij het vermelden van de maand. De speeches van die dag (27 februari) zijn ook terug te vinden op de website van De Bondsdag, het Duitse parlement (document pagina 8). Daarin staat duidelijk te lezen: “Dieser 24. Februar 2022 wird uns allen als ein Tag im Gedächtnis bleiben." 

Aan de Franse zender France24 liet de woordvoerder van CDU ook weten dat het om een verspreking ging. De Parlementariër voorspelde dus helemaal geen doomsday, maar maakte een foutje dat dankzij complottheorie-aanhangers maanden later de hele wereld rondgaat. 

Het begin van de Speech van Friedrich Merz. Brond: www.bundestag.de

Simpsons

Zoals bij elke complottheorie kunnen natuurlijk ook hier "The Simpsons" niet ontbreken. Nadat de hashtag #september24 begon te leven op sociale media ontdekten enkele gebruikers ook de "The Simpsons"-aflevering waarin Homer zich aanmeldt bij een groep die zich voorbereidt op het einde van de wereld. Het gaat om de aflevering "Homer Goes to Prep School", de negende aflevering van het vierentwintigste seizoen. Oftewel s24e9, wat ook gelezen kan worden als 24 september. Dat de aflevering werd uitgezonden in januari 2013 en 24 september ondertussen al negen keer passeerde zonder opschudding, vermeldde niemand. Er zijn veel complottheorieën rond "The Simpsons", maar deze is wel zéér vergezocht. 

“De Apocalyps komt eraan. Misschien niet morgen, misschien nooit, maar het komt eraan”, roept Homer. Het bewijs dat het voor morgen zal zijn, is alvast flinterdun. 

Conclusie

  • Op sociale media wordt gewaarschuwd dat er op zaterdag 24 september 2022 een 'Apocalyps' zou plaatsvinden
  • Aanleiding hiervan is de Duitse politicus Friedrich Merz die in het parlement zei dat "24 september 2022 een dag is die iedereen zich zal herinneren". 
  • Die uitspraak was echter een verspreking, Merz bedoelde 24 februari 2022, de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel. Dat is af te leiden aan het vervolg van zijn speech en de uitgeschreven tekst, en werd ook bevestigd door de woordvoerder van zijn partij.
  • Ook de theorie dat "The Simpsons" de datum voorspellen in seizoen 24 aflevering 9 (24/9) lijkt vergezocht. 

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie

Meest gelezen