Ambulances staan klaar in de Syrische kuststad Tartous om overlevenden op te vangen.

Dodentol loopt op tot 94 na kapseizen boot met migranten: dodelijkste overtocht ooit vanuit Libanon

Voor de kust van Syrië zijn al zeker 94 mensen verdronken nadat een boot met migranten is gekapseisd, meldt de Syrische staatstelevisie. De boot was vertrokken vanuit buurland Libanon richting Europa. De dodentol kan nog oplopen, want naar verluidt waren er meer dan 120 migranten aan boord.

Meer dan 120 mensen zijn begin deze week vertrokken op een boot vanuit de Libanese kuststad Minyeh. Enkele dagen later sloeg het noodlot toe en is de boot gekapseisd. Eerder was nog sprake van 51 doden, maar dat is dus al opgelopen tot zeker 94. Het is dodelijkste ongeluk dat tot dusver is gebeurd met een bootje dat vanuit Libanon is vertrokken.

Het is nog niet duidelijk waarom de boot is gezonken, maar volgens de Syrische minister van Volksgezondheid ging het om een "zeer kleine boot gemaakt uit hout". Waarschijnlijk is het bootje gekapseisd door de sterke wind en hoge golven op open zee.

Bekijk hier enkele beelden vanuit de Syrische kuststad Tartous:

Videospeler inladen...

Volgens de Syrische kustwacht zijn er ook 20 mensen levend uit het water gehaald. Zij zouden eerder deze week vertrokken zijn vanuit Libanon met bestemming Europa. Vanuit Syrië gaat de reddingsactie verder in de hoop nog mensen uit het water te kunnen redden.

Op maandag en dinsdag heeft Cyprus ook al twee andere boten met migranten gered. Op de ene boot waren 300 mensen aan boord, op de andere 177. Door een zware crisis in Libanon die al drie jaar lang woedt, is de migratie er sterk toegenomen. Tienduizenden Libanezen zijn hun job verloren en de munt heeft er 90 procent van zijn waarde verloren. Daardoor zijn heel wat gezinnen in de armoede verzeild geraakt. Volgens het persagentschap Reuters is het aantal mensen dat Libanon over zee heeft verlaten in 2021 verdubbeld in vergelijking met het jaar voordien. Voor de eerste helft van 2022 zou het zelfs gaan om een stijging van 70 procent ten opzichte van 2021.

Meest gelezen