© 2019 SOPA Images

Hackers blokkeren computers stad Geraardsbergen

Hackers hebben de computers van de stad Geraardsbergen gesaboteerd. Daardoor kunnen de stadsdiensten hun computers niet meer gebruiken. De hackers vragen geld om de computers weer te ontgrendelen, maar daar gaat het stadsbestuur van Geraardsbergen niet op in. De loketten en bepaalde stadsdiensten van Geraardsbergen blijven al zeker tot maandagmiddag dicht. Voor dringende zaken kunnen inwoners wel bellen naar de stadsdiensten.

De computers van de stadsdiensten van Geraardsbergen werden getroffen door malware, een kwaadaardige vorm van software, waardoor de computers vergrendeld zijn. Daardoor zullen de loketten en sommige stadsdiensten al zeker tot maandagmiddag dicht blijven. Verschillende onderzoeksteams onderzoeken de hacking en stellen alles in het werk om de computersystemen zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen.

Vertraging

Burgemeester Guido De Padt (Open VLD): "We hopen tegen maandagmiddag opnieuw operationeel te zijn. Misschien kan het al iets vroeger, maar het kan evengoed zijn dat we pas dinsdag weer kunnen opstarten. Tot dat moment zullen onze loketten niet geopend zijn en zullen e-mails met vertraging beantwoord worden. Dringende zaken kunnen telefonisch behandeld worden en ook het thuisloket blijft in werking omdat dat beveiligd is via je eID of Itsme"

"We gaan nu elke computer één voor één moeten onderzoeken om uit te maken of er een digitale besmetting gevonden wordt. Er zullen daar heel wat mensen mee bezig zijn, en we gaan ook externe firma's inschakelen die in die materie gespecialiseerd zijn", besluit burgemeester De Padt. Of er door de hackers ook gevoelige informatie is bemachtigd, zal het onderzoek moeten uitwijzen.

kasto80

Meest gelezen