©Pieter-Jan Vanstockstraeten/photonews

Na masterdiploma van 12-jarige Laurent: Wat is hoogbegaafdheid en is superslim zijn een geschenk?

Een 12-jarige met een masterdiploma fysica op zak? Het kan! Dat bewijst Laurent Simons. Hij is misschien wel het slimste kind van ons land, maar niet de enige hoogbegaafde. Bijna drie procent van de Belgen is hoogbegaafd. "Het verhaal van Laurent is absoluut de uitzondering van de uitzondering van de uitzondering", vertelt professor Kathleen Venderickx, expert hoogbegaafdheid, in "Laat". Dat hoogbegaafdheid veel vormen aanneemt, weet ook Birgit Verspeek. Zij is mama van drie hoogbegaafde kinderen.

Tussen alle afstuderende jongvolwassenen aan de universiteit Antwerpen heeft gisterenavond het wonderkind Laurent Simons zijn diploma in ontvangst mogen nemen. Hij is amper twaalf jaar oud en rondde net met grootste onderscheiding een master in de kwantumfysica af. Op z'n zes jaar verliet hij de basisschool en toen hij negen was, nam hij plaats op de universiteitsbanken. 

De “Jonge Einstein van de lage landen” kreeg ook zijn eigen documentaire die momenteel op Streamz te zien is onder de titel: “Laurent, het wonderkind”. Daarin geven de hoogbegaafde Laurent en zijn ouders een inkijk in hun leven. Laurent is met een IQ hoger dan 145 een van de slimste kinderen ter wereld. 

BEKIJK - Laurent Simons (12) behaalt met grootste onderscheiding master in de fysica:

Videospeler inladen...

Maar wat is hoogbegaafdheid nu precies? Eenvoudig gezegd ben je hoogbegaafd als je zeer snel en breed denkt. Meestal is dat vastgelegd op een IQ van boven 130. De meeste mensen hebben een gemiddelde intelligentie oftewel een IQ tussen 85 en 115. Maar hoogbegaafdheid is meer dan een getal alleen. Het gaat vaak ook gepaard met een aantal persoonlijkheidskenmerken. Bij kinderen gaat het dan bijvoorbeeld om een grote leerhonger, een grote gevoeligheid en een zeer kritische ingesteldheid. Zo'n 3 procent van de totale bevolking is hoogbegaafd, waaronder dus Laurent.

Het verhaal van Laurent is absoluut de uitzondering van de uitzondering van de uitzondering

Kathleen Venderickx - Expert hoogbegaafdheid

“Het verhaal van Laurent is absoluut de uitzondering van de uitzondering van de uitzondering”, vertelt professor dr. Kathleen Venderickx in "Laat". Zij begeleidt hoogbegaafde kinderen en volwassenen. “Het is prachtig dat we zo’n talent in België mogen hebben, maar zijn verhaal mag niet de standaard zetten voor wat hoogbegaafdheid is. Dat zou veel hoogbegaafde kinderen geen goed doen.”  

Ook Birgit Verspeek kan erover meespreken. Zij is mama van drie hoogbegaafde zonen: Sebastiaan (9), Alexander (7) en Quinten (5). Dat meerdere kinderen in hetzelfde gezin hoogbegaafd zijn is volgens professor Venderickx trouwens geen uitzondering. “We zien dat vaak en het is ook erfelijk.”  

Al snel merkte Verspeek dat haar zoon Sebastiaan op heel jonge leeftijd erg opmerkzaam was. “Hij stal met zijn ogen, maar liet heel weinig zien. Op veertien maanden kon hij zonder taal te gebruiken al goed communiceren. En dan plots, in één week tijd, sprak hij in volzinnen én vervoegde hij werkwoorden." Op school werd Sebastiaan geconfronteerd met leeftijdsgenoten die amper spraken, waardoor hij gefrustreerd raakte. "Op dat moment hebben wij contact opgenomen met Exentra (een expertisecentrum rond hoogbegaafdheid, nvdr.) omdat wij het gevoel hadden dat hij op school niet liet zien hoe hij thuis was.” En zo ging de bal aan het rollen. 

Professor Venderickx is een van de drijvende krachten achter Exentra en krijgt dus heel wat kinderen als Sebastiaan of Laurent over de vloer. Maar dat hoogbegaafdheid en wonderkind altijd in één adem gezegd worden, nuanceert ze. "Je ziet vaak twee beelden: dat van het wonderkind en dat van het probleemkind. Maar daar zit ook zoveel tussen." 

BEKIJK: Mama Verspeek vertelt onder meer over hoe haar kinderen aansluiting vinden bij andere kinderen die vaak ouder zijn

Videospeler inladen...

"Vaak voelen ze zich van jongs af aan wat anders en daar kunnen toch wat problemen rond ontstaan. Soms kan dat zo ver gaan dat kinderen niet meer willen leven", gaat de professor verder. "Maar hoogbegaafdheid is een talent dat we moeten ontwikkelen. Er zijn kinderen die snel lopen en goed kunnen tennissen. En dat is hetzelfde met denken." Daarbij is het volgens haar belangrijk dat de grote leerhonger bijvoorbeeld gevoed blijft, zodat kinderen met hoogbegaafdheid niet verveeld raken. "Het zijn de meest zalige kinderen om op te voeden, maar we moeten weten hoe we ze moeten aanpakken." Iets wat de mama van Sebastiaan, Alexander en Quinten alleen maar kan beamen.

PHOTO NEWS/Pieter-Jan Vanstockstraeten

Ik heb zeker nog genoeg tijd om kind te zijn

Wonderkind Laurent Simons (12)

Ook Laurent kan en wil nog "gewoon" kind zijn. Naar eigen zeggen heeft hij nog tijd voor andere zaken dan studeren, zoals karten, wat rondhangen of gamen. "Ik studeer niet zoveel, tijdens de dag besteed ik maar drie of vier uur aan studeren, de rest heb ik vrij. Soms moet ik wel wachten op andere kinderen tot zij van school af zijn en geen examens meer hebben. Maar ja, ik heb zeker nog genoeg tijd om kind te zijn."

En wie denkt dat Laurent nu genoeg heeft van al dat studeren heeft het mis. Hij is nog lang niet klaar en heeft een bijzonder ambitieus doel voor ogen: het bereiken van onsterfelijkheid. "Mijn ultieme droom is om mensen hun leven langer te kunnen maken, bijvoorbeeld door organen te vervangen met technologie."

BEKIJK - Het volledige gesprek in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen