De president van Iran Ebrahim Raisi op de VN-persconferentie
AFP or licensors

Iran start onderzoek naar dood van 22-jarige Amini en blokkeert de toegang tot socialemediaplatformen 

Iran is een onderzoek gestart naar de dood van de jonge Koerdische Mahsa Amini. De vrouw overleed vorige week nadat ze door de religieuze politie werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet juist droeg. De dood van de vrouw veroorzaakte heel wat protest in het land. Zeker 17 mensen kwamen om. De overheid heeft nu ook de toegang tot verschillende socialemediaplatformen geblokkeerd.

Op een persconferentie naar aanleiding van de vergadering van de Verenigde Naties heeft de president van Iran Ebrahim Raisi aangekondigd dat er een onderzoek geopend zal worden naar de dood van de 22-jarige Amini. De jonge Koerdische vrouw overleed vorige week nadat ze werd opgepakt door de religieuze politie omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Ze was op dat moment op bezoek in Teheran, de hoofdstad van Iran. 

De vrouw zou door een klap op het hoofd onwel zijn geworden. Op camerabeelden is te zien hoe de vrouw in het politiekantoor ineenzakt. De religieuze politie ontkent alle aantijgingen. Volgens de Iraanse autoriteiten stierf ze een natuurlijke dood, namelijk "plots hartfalen", maar actievoerders en de VN zeiden dat de vrouw met geweld werd aangepakt door de zedenpolitie.

Hevig protest

Na de dood van Amini kwamen Iraniërs in verschillende steden de straat op in wat volgens sommigen de grootste antiregeringsprotesten zijn van de afgelopen jaren. Zeker 17 mensen zouden om het leven gekomen zijn na verschillende interventies van ordetroepen. Veel landen veroordelen de manier waarop Iran de betogers behandelt. De Verenigde Staten hebben al sancties aangekondigd tegen de religieuze politie in Iran. 

Heel het land is momenteel in de ban van de protesten. Dat vertelt ook Irankenner Jafari Peyman in "De ochtend" op Radio 1. "Jongeren en vrouwen spelen een erg belangrijke leidende rol in de protesten", zegt Peyman. "Maar ook ouderen nemen deel. Groepen met etnische en religieuze verschillen komen samen en tonen solidariteit. De groepen worden ook steeds groter. Mogelijk gaat het om tienduizenden mensen, al blijft dat moeilijk om in te schatten." Veel betogers willen dat de overheid het verplicht dragen van een hoofddoek afschaft. De kans lijkt echter klein dat de huidige, erg conservatieve regering daaraan zal toegeven. 

BEKIJK - Beelden van de hevige protesten in Iran

Videospeler inladen...

"Een volledige afschaffing van het verplicht dragen van een hoofddoek zit er niet meteen in. Maar naarmate de protesten heviger worden, zal ook de repressie toenemen. Dat brengt een tegenreactie bij de bevolking teweeg. Dat zou de regering tot concessies kunnen dwingen. Veel mensen hopen dat de protesten een regimewijziging teweeg zou kunnen brengen."

Geen toegang tot sociale media

In New York was er ook ophef omdat de president van Iran Ibrahim Raisi een interview weigerde omdat de interviewster geen hoofddoek wou opzetten. "Mogelijk deed hij dat gewoon omdat hij geen lastige vragen wil krijgen", denkt Peyman. "CNN heeft Raisi verschillende keren geïnterviewd zonder dat de interviewster een hoofddoek ophad."

Ook heeft de overheid de toegang tot verschillende socialemediaplatformen ontzegd. Zo hebben veel inwoners van Iran niet langer toegang tot Instagram en Whatsapp. Socialemediaplatformen als Twitter, YouTube en TikTok zijn slechts sporadisch beschikbaar. Ook surfen op het internet is op veel plaatsen in het land niet mogelijk. Er wordt gesproken van "verlies van verbinding op nationale schaal". De overheid hoopt op die manier de hevigheid van de protesten in te tomen, al lijkt dat momenteel niet echt te lukken. 

Beluister hier het gesprek met Jafari Peyman in "De ochtend":

Hevige protesten in Iran
AFP or licensors

Meest gelezen