Jasper Jacobs

Raad voor Journalistiek: "Klacht over berichtgeving Karrewiet rond bodyshaming ongegrond, klacht tegen nws.nws.nws deels gegrond"

De Raad voor de Journalistiek heeft de klachten van Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be, over de berichtgeving van Karrewiet rond bodyshaming ongegrond verklaard. De klacht tegen nws.nws.nws over hetzelfde thema werd deels gegrond verklaard. Reden voor de klachten waren nieuwsberichten over bodyshaming naar aanleiding van een recensie op Concertnews.be waarin kritiek werd gegeven op het uiterlijk van zangeres Camille.

Op 4 april 2022 stuurde zangeres Camille Dhont een tweet de wereld in omdat ze zich gekwetst voelde door een recensie op Concertnews.be. In de recensie, over het tv-programma Liefde voor Muziek, werd kritiek gegeven op het uiterlijk van de zangeres.

De tweet werd opgepikt door verschillende media en circuleerde druk op sociale media. De redactie van nws.nws.nws behandelde het nieuws in een Instagrampost en ook Karrewiet, het jeugdjournaal van VRT NWS, ging met het onderwerp aan de slag: Camille is een kinder-en tieneridool en bodyshaming is een belangrijk maatschappelijk onderwerp. De tweet van Camille was de aanleiding om dieper in te gaan op bodyshaming: wat is bodyshaming en wat kan je er tegen doen?

Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be, ging niet akkoord met de manier waarop de redacties het thema behandelden en diende klachten in bij de Raad voor Journalistiek. Zijn klacht over Karrewiet werden ongegrond verklaard, de klacht over nws.nws.nws werd deels gegrond verklaard.

De Raad merkt in zijn uitspraak op dat in de nws.nws.nws-post op Instagram wordt gezegd dat Camille "enkel" op haar uiterlijk werd beoordeeld. Dat klopt niet. Camille werd "vooral" op haar uiterlijk beoordeeld. Concertnews.be had het ook over haar muziek. De Raad geeft mee dat het format van Instagram, met beknopte teksten en weinig ruimte voor nuancering, aanzet moet zijn tot extra aandacht bij formulering en woordkeuze. De fout werd meteen rechtgezet op het moment dat de redactie er kennis van kreeg.

Raad voor Journalistiek: "Klacht tegen nws.nws.nws is deels gegrond"

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Bert Hertogs tegen VRT nws.nws.nws en MNM (Instagram) deels gegrond verklaard. Hertogs is hoofdredacteur van Concertnews.be. Hij schreef op Concertnews.be een recensie over het tv-programma "Liefde voor muziek" waaraan zangeres Camille Dhont deelnam. Camille reageerde op de recensie via Twitter.

De klacht van Hertogs gaat over twee Instagramposts van nws.nws.nws en MNM onder de hoofding: "Recensent beoordeelt CAMILLE haar lichaam in plaats van muziek: wat is bodyshaming?" en "CAMILLE in VTM-programma "Liefde voor muziek" wordt in recensie enkel op uiterlijk beoordeeld". Klager maakte verschillende bezwaren tegen deze posts.

De klacht is gegrond wat waarheidsgetrouwheid betreft. De VRT schreef in de Instagramposts dat klager Camille in zijn recensie ‘enkel’ op haar uiterlijk beoordeelt. Dat is onjuist. Klager schreef ook over haar muziek, wat in de posts onvermeld blijft. Het format van Instagram met beknopte teksten en weinig ruimte voor nuancering noopt tot extra omzichtigheid bij formulering en woordkeuze. De korte formulering zonder enige verdere nuancering dat klager Camille "enkel" op haar uiterlijk beoordeelt, is niet waarheidsgetrouw.

De klacht is ongegrond wat betreft rechtzetting, schending van privéleven en menselijke waardigheid, wederhoor en het uiten van ongegronde beschuldigingen.

De jongerenredactie van VRT NWS heeft de hogervermelde fout loyaal rechtgezet bij de notities naast de posts. Ze deed dat meteen nadat ze kennis had gekregen van de fout.

Klager is als hoofdredacteur van Concertnews.be een publiek figuur. Dat hij door de posts identificeerbaar is, betekent geen schending van het privéleven.

Wederhoor was niet nodig. VRT NWS stelt naar aanleiding van de recensie van klager, de tweet van Camille en de commotie die daarop volgde de vraag wat bodyshaming is. Daarmee uit ze geen ernstige beschuldigingen die de eer en goede naam van klager betreffen. De posts uiten ook geen ongegronde beschuldigingen ten aanzien van klager.

De volledige uitspraak is te lezen op www.rvdj.be.

Raad voor Journalistiek: "Klacht tegen Karrewiet is ongegrond"

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Bert Hertogs tegen VRT Karrewiet ongegrond verklaard. Hertogs is hoofdredacteur van Concertnews.be. Hij schreef op Concertnews.be een recensie over het tv-programma "Liefde voor muziek" waarin hij kritiek uitte op het uiterlijk van zangeres Camille. Camille reageerde op de recensie via Twitter.

Volgens de reportage van Karrewiet schreef de journalist in zijn recensie "vooral over het uiterlijk van Camille". De reporter legt uit wat bodyshaming is en Camille vertelt hoe ze daarmee na de recensie is omgegaan. Klager maakte verschillende bezwaren tegen de reportage.

Wat waarheidsgetrouwheid betreft zijn er geen aanwijzingen dat het interview met Camille foutief is geïnterpreteerd of weergegeven. Hetzelfde geldt voor de verwijzing naar de recensie van klager.

Klager is als hoofdredacteur van Concertnews.be een publiek figuur. Dat hij door de reportage mogelijk identificeerbaar is, betekent geen schending van het privéleven.

Wederhoor was niet nodig. De redactie van Karrewiet zoomt naar aanleiding van de recensie van klager, de tweet van Camille en de commotie die daarop volgde in op het fenomeen bodyshaming. Daarmee uit ze geen ernstige beschuldigingen die de eer en goede naam van klager betreffen. De reportage uit ook geen ongegronde beschuldigingen ten aanzien van klager.

De liedjes en videoclips van Camille die in de reportage worden getoond, houden rechtstreeks verband met de inhoud van de reportage. De uitzending ervan betekent niet dat het gaat om reclame of dat de redactie niet onafhankelijk zou hebben gehandeld.

De volledige uitspraak is te lezen op www.rvdj.be.

Meest gelezen