BELGA

Start van proces over aanslagen 22 maart wordt uitgesteld: "Rechtsstaat onwaardig", reageert advocaat van slachtoffer

De start van het proces over de aanslagen van 22 maart 2016, dat gepland was op 10 oktober, zal zoals verwacht worden uitgesteld, zo is zopas bekendgemaakt. De aangepaste box waarin de beschuldigden moeten zetelen, zal niet klaar zijn tegen dan. Tot wanneer het proces wordt uitgesteld, is nog niet bekend.

Het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 zal definitief niet kunnen starten op 10 oktober. Normaal gezien zou die dag de jury worden samengesteld. Honderden mensen zijn daarvoor uitgeloot en ze waren daarvoor ook al uitgenodigd, maar ze zullen die dag dus niet moeten komen en ook opnieuw gedagvaard moeten worden.

Het uitstel heeft alles te maken met de aanpassing van de glazen boxen, waarin de beklaagden oorspronkelijk hadden moeten zitten. Die moeten alsnog worden ontmanteld, zo besliste de voorzitter van het hof van assisen vorige week, onder meer omdat de advocaten door die afgesloten boxen niet comfortabel kunnen overleggen met hun cliënten.

Tussenoplossing van tafel

De speciaal gebouwde boxen, die alles samen zo'n 250.000 euro kostten, moeten weer worden afgebroken en zullen worden omgebouwd tot een grote, gezamenlijke box, zoals ook al op het proces over de aanslagen van Parijs is gebruikt. Gisteren raakte bekend dat de FOD Justitie het hof per brief heeft gewaarschuwd dat de deadline van 10 oktober door de verplichte aanpassingen niet gehaald kan worden.

De voorzitter van het hof van assisen, Laurence Massart, polste daarop nogmaals of er een tijdelijke tussenoplossing mogelijk was - de huidige boxen zonder veiligheidsglas - om de jurysamenstelling al te kunnen laten plaatsvinden. Ze hoopte zo dat het proces drie weken later dan wel echt zou kunnen starten met een vernieuwde box voor de beklaagden. Maar die optie lijkt nu dus definitief van tafel te zijn.

Wanneer het proces dan wel zal starten, heeft Massart nog niet bekendgemaakt.

BEKIJK - Luc Hennart (woordvoerder Hof van Assisen: "Uitstel zou over drie à vier weken kunnen gaan":

Videospeler inladen...

Advocaat van slachtoffer: "Ontzetting is groot. Mijn cliënt wacht al zes jaar op het proces"

De advocate Nina Van Eeckhaut verdedigt een van de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel. "Er wordt gereageerd met ontzetting. Mijn cliënte is haar echtgenoot verloren in Zaventem. De vrouw wacht al meer dan zes jaar op dat proces. Ze heeft recht op antwoorden op haar vragen. Ze wil ook dat het vooruit gaat, tenslotte is haar leven komen stil te staan op 22 maart 2016. Dat de langverwachte datum van de start van het proces nu moet worden uitgesteld – wat ongezien is voor een hof van assisen – dat vervult haar met verdriet. Dat is eigenlijk kafkaiaans", zegt Van Eeckhaut in "Terzake".

Volgens Van Eeckhaut is sprake van "aanstootgevend amateurisme" bij justitie. "Je kon dit perfect voorspellen. Juristen leren in de eerste kandidatuur rechten dat er principes zijn, principes zoals het vermoeden van onschuld en dat men vrij voor zijn rechter verschijnt. Dat betekent ook dat als je aangehouden bent, dat men je de boeien afdoet alvorens je voor de rechter en de jury verschijnt. Het was perfect te voorspellen dat het zou mislopen met die cellen."

BEKIJK - "De schade is niet te overzien. Ten eerste op het emotionele niveau voor de slachtoffers. Ten tweede financieel en ten derde heb je de reputatieschade voor de rechtsstaat. Dit is een rechtsstaat onwaardig", zegt Nina Van Eeckhaut:

Videospeler inladen...

Demir wil excuses

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA), die ook bevoegd is voor het slachtofferonthaal, reageert misnoegd op het nieuws: "Dit uitstel stelt het geduld en de sereniteit van zeer veel slachtoffers op de proef. Het is een nieuw drama voor de slachtoffers en een blamage voor de rechtsstaat", klinkt het in een persbericht. 

Dat België internationaal weer te kijk staat met dit wekenlange uitstel, is onvoorstelbaar

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA)

"Uiteraard respecteren we de uitspraak van de assisenvoorzitter, maar we kunnen er niet omheen dat dit een zeer pijnlijke zaak is die vermeden had kunnen worden. De voorbereidingen van dit proces zijn 3 jaar in de maak. Het debat over de boxen had eerder afgerond kunnen zijn en getoetst kunnen worden aan de mensenrechten. Daarvoor moest niet gewacht worden tot de inleidende zitting."

Demir vindt dat bevoegde instanties zich moeten excuseren. Ze wijst dan vooral naar de federale overheid. "Dat België internationaal weer te kijk staat met dit wekenlange uitstel, is onvoorstelbaar. (...) Ik hoop dat het federale niveau beseft dat het met deze zeer late beslissing in het gezicht van slachtoffers spuwt."

BEKIJK - Raf Verstraeten, Hoogleraar Strafrecht (KU Leuven): "Gezichtsverlies voor Belgische justitie":

Videospeler inladen...

Meest gelezen