Tuchtcommissie moet in Sint-Truiden duidelijkheid brengen over betalingen aan oud-burgemeester Jef Cleeren

De gemeenteraad van Sint-Truiden zal maandag een tuchtcommissie oprichten om te onderzoeken wat er fout is gelopen bij betalingen aan oud-burgemeester Jef Cleeren. Alle partijen zijn hiermee akkoord gegaan. 

"De tuchtcommissie wordt samengesteld door een afvaardiging van de gemeenteraad", zegt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA). "Van daaruit wordt onderzoek gevoerd naar alles wat er mogelijk is mis gegaan. Die commissie heeft het recht mensen te ondervragen, en eventuele maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld schorsingen."

Er zal een onderzoeker worden aangesteld en ook Audit Vlaanderen wordt ingeschakeld. "Dan moet er onderzocht worden welke geldtransacties gebeurd zijn en wie ze gedaan heeft", gaat Engelbosch verder. "We leven nog altijd in een rechtstaat, dus betrokkenen zullen worden gehoord en kunnen zich verdedigen. Vandaag is de focus op één persoon, op één dienst, maar misschien blijkt uit het onderzoek dat er nog andere personen op de hoogte waren, zowel uit de ambtenarij als uit de politiek."

Ook Pascy Monette (Open VLD) beaamt dat iedereen duidelijkheid wil: "De burger wil weten wat er juist is gebeurd. En ik denk dat die tuchtcommissie daar een antwoord op kan geven."

De mensen zijn de politiek terecht kotsbeu

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA)

Wie de opvolger wordt van Veerle Heeren (CD&V) die ondermeer door het dossier rond Jef Cleeren ontslag heeft genomen als burgemeester, is nog niet duidelijk. "Het is geen fraai beeld, de mensen zijn de politiek terecht kotsbeu", geeft Engelbosch toe. "Ik denk dat het onze taak is om de krachten te bundelen om te zorgen dat de sereniteit kan weerkeren. Wie de titel van burgemeester krijgt, is dus niet het belangrijkste."

"Er moet een fundamentele omslag komen en een duidelijk stappenplan, en dat is veel belangrijker dan snel een nieuwe burgemeester hebben", besluit de waarnemend burgemeester.

Meest gelezen