Photo News

Van Grieken (Vlaams Belang) wil snel Vlaamse energiemaatregelen: "Geen keuze tussen budgettair evenwicht of energiefactuur"

Nú moeten we maatregelen om energiefactuur naar beneden te krijgen, zo verhoogt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de druk op de Vlaamse regering. "Ik hou niet van het riedeltje van de N-VA, alsof dit een keuze is tussen het budgettaire evenwicht of de energierekening."

Vlaams Belang heeft als oppositiepartij al eerder voorstellen gelanceerd om de energieprijzen te drukken. Zo wil de partij het sociaal tarief vervangen door een nultarief voor een basishoeveelheid energie voor iedereen. Alles wat je daarboven verbruikt, betaal je volgens de marktprijzen. 

Ook wil de partij dat de taksen en heffingen op Vlaams niveau uit de factuur gehaald worden. "Kan de energiefactuur nu eens alleen gaan over de energieprijs en de distributie en niet over de Vlaamse overheid die daar dan nog met haar klauwen in zit?", vraagt voorzitter Tom Van Grieken zich af in "De ochtend" op Radio 1.

Op zichzelf besparen

Hij ergert zich bovendien aan de boodschap van de N-VA, de grootste partij in de Vlaamse regering, dat we ook de begroting goed in het oog moeten houden bij het nemen van energiemaatregelen. "Alsof het een keuze is tussen of het budgettaire evenwicht of de energierekening? Volgens mij kan er wel iets gebeuren aan die energierekening, maar dan moet de Vlaamse regering wat op zichzelf durven te besparen."

Kunnen we bijvoorbeeld eindelijk eens werk maken van het afschaffen van de provincies en de intercommunales?

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

"Kunnen we bijvoorbeeld eindelijk eens werk maken van het afschaffen van de provincies, van het afschaffen van de intercommunales? Wij zijn er voorstander van om 1 groot Vlaams energiebedrijf op te richten. Voeg al die intercommunales samen, dat zijn duizenden postjes voor lokale politici die niemand kent. En pak die kabinetten aan, daar zit zoveel op."

Als we de energiefactuur naar beneden krijgen, redeneert Van Grieken, wordt de spilindex minder snel overschreden en moeten de werkgevers niet zo snel weer meer loon uitbetalen. "Dus daarmee help je ook bedrijven. Neem dus nú maatregelen. We zullen elke maatregel die voorligt inhoudelijk beoordelen. Als het een voordeel is voor de mensen, zullen wij die steunen."

Beluister hier het hele gesprek met Van Grieken in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen