Al bijna vijftig mensen in Frankrijk opgepakt op verdenking van brandstichting na bosbranden van deze zomer

De Franse gendarmerie heeft in totaal al 48 personen gearresteerd die ervan worden verdacht achter verschillende branden van deze zomer te zitten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. Intussen werden al 12 van die 48 mensen veroordeeld tot celstraffen van maximaal twee jaar, een tiental personen zitten in voorlopige hechtenis.

Afgelopen zomer werd Frankrijk geteisterd door bosbranden. Dagelijks werden tot wel 10.000 brandweerlieden ingezet om de branden te bestrijden, die samen meer dan 65.000 hectare bos in de as hebben gelegd. Volgens het Office national des forêts (ONF) kenden negen op de tien branden een menselijke oorsprong en werden gemiddeld drie op de tien branden aangestoken.

Uit een rapport van de Franse gendarmerie dat vandaag werd voorgesteld, blijkt dat er sinds deze zomer 48 mensen in Frankrijk zijn gearresteerd op verdenking van brandstichting. Twaalf van hen zijn al veroordeeld: de zwaarste straf - twee jaar gevangenisstraf - werd uitgesproken tegen een jonge man die in augustus werd gearresteerd en schuldig bevonden aan een reeks branden in de Gironde.

Ook brandweerlieden gearresteerd

De Franse politie verklaart dat voornamelijk mannen werden gearresteerden, maar dat "alle sociale achtergronden vertegenwoordigd" zijn. "Er zitten jongeren, minderjarigen en gepensioneerden tussen", aldus luitenant-kolonel Marie-Laure Pezant, woordvoerster van de Franse gendarmerie. "Sommigen onder hen kampen met psychische stoornissen", voegde ze eraan toe. Onder de gearresteerden zijn ook enkele brandweerlieden, maar zij zijn "niet in de meerderheid", luidt de officiële verklaring.

Meest gelezen