Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

VS-staat Arizona mag strenge abortuswet opnieuw invoeren van rechter, "potentieel catastrofaal", zegt Witte Huis

De Amerikaanse staat Arizona mag een verbod op abortus dat 50 jaar lang geblokkeerd was, opnieuw invoeren. Dat heeft een rechter geoordeeld. Net als in heel wat andere staten wordt in Arizona een juridische strijd gevoerd over abortus, na het schrappen van het arrest Roe v. Wade in juni. Het Witte Huis heeft de "potentieel catastrofale en gevaarlijke" beslissing van de staat Arizona met klem veroordeeld.

De wet die abortus verbiedt in Arizona gaat in zijn eerste vorm terug tot 1864 en bepaalt dat wie helpt bij een abortus, twee tot vijf jaar celstraf riskeert. Het verbod werd opgeschort in 1973, toen het Amerikaanse hooggerechtshof het recht op abortus in de hele VS verankerde met het Roe v. Wade-arrest. 

In juni van dit jaar maakte het hooggerechtshof een einde aan Roe v. Wade. Individuele staten kunnen sindsdien weer hun eigen abortuswetgeving bepalen. Deze strenge abortuswet in Arizona laat enkel een uitzondering toe als het noodzakelijk is om het leven van de moeder te redden.

In de praktijk was abortus sinds de uitspraak van het hooggerechtshof al zo goed als onmogelijk in Arizona, omdat er veel verwarring was over welke wetgeving nu van kracht was. Ook nu zal de juridische strijd wellicht voortgaan. Organisaties die ijveren voor het recht op abortus verwijzen vrouwen door naar naburige staten als Californië en New Mexico, waar het wel legaal is.

De Democratische kandidaat voor het gouverneurschap in Arizona, Katie Hobbs, zei "woedend en verslagen" te zijn. "Deze vreselijke wet verbiedt abortus in Arizona, zonder uitzonderingen voor verkrachting of incest, en brengt de fundamentele vrijheid van vrouwen om hun eigen beslissingen over gezondheidszorg te nemen in gevaar", reageerde ze. Kari Lake, de Republikeinse kandidate, heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de rechter, maar ze is een voorstander van strengere abortusregels. In november zijn er verkiezingen. 

"Potentieel catastrofale beslissing"

Het Witte Huis heeft de "potentieel catastrofale en gevaarlijke" beslissing van de staat Arizona met klem veroordeeld. "Als dit besluit wordt gehandhaafd, kunnen gezondheidswerkers tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen voor het vervullen van hun zorgplicht, overlevenden van verkrachting en incest zouden worden gedwongen de kinderen van hun aanvallers te baren en zwangere vrouwen met gezondheidsproblemen zouden vreselijke risico's lopen", zei woordvoerster Karine Jean-Pierre in een verklaring.

Er zijn nu 14 Amerikaanse staten waar abortus volledig of grotendeels verboden is. In veel staten woedt er een juridische strijd over de kwestie.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen