3 Nederlanders opgepakt voor ontvoeringspoging tegen minister Van Quickenborne, vierde verdachte nog op de vlucht 

Afgelopen nacht zijn in Nederland 3 mensen opgepakt in verband met een ernstige dreiging tegen federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dat meldt het federaal parket. Een vierde verdachte is nog op de vlucht. Volgens onze informatie komt de dreiging uit het drugsmilieu en zou het gaan om een poging tot ontvoering. De minister is onder verhoogde beveiliging geplaatst en een aantal van zijn activiteiten de komende dagen zijn geschrapt.

Het federaal parket is in de loop van verleden week op de hoogte gebracht over een mogelijke dreiging tegen de minister, staat in een persbericht van het parket. "Uit de eerste elementen van het onderzoek bleek al vlug dat deze dreiging diende ernstig genomen te worden."

Aan de woning van Van Quickenborne is eerder deze week een auto aangetroffen met daarin vuurwapens, plastic boeien en twee flessen met benzine, zo heeft VRT NWS-justitiejournalist Caroline Van den Berghe vernomen. Die wagen, met Nederlandse nummerplaat, heeft de onderzoekers op het spoor gebracht van vier verdachten. Drie mannen zijn afgelopen nacht opgepakt in Nederland. 

Het gaat om drie Nederlanders van 20, 29 en 48 jaar, heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Ze werden opgepakt in Den Haag en Leidschendam. 

Wat weten we al over het onderzoek? Justitiejournalist Caroline Van den Berghe geeft een stand van zaken in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meer details over de arrestaties worden voorlopig niet gegeven, maar volgens onze informatie komt de dreiging uit het drugsmilieu en is er sprake van poging tot ontvoering. "Het lijkt hier eerder om de uitvoerders te gaan, voor de opdrachtgever(s) moeten we vooral kijken naar de grote drugsbonzen die zich vaak in het buitenland schuilhouden", zegt Caroline Van den Berghe.

Het onderzoek is nog volop aan de gang. De minister blijft onder verhoogde beveiliging staan en een aantal van zijn activiteiten de komende dagen zijn afgelast. Zo zal hij vanavond niet aanwezig zijn op het het Feest van Team Burgemeester in Kortrijk Xpo. Van Quickenborne is titelvoerend burgemeester in de stad.

Van Quickenborne heeft als minister van Justitie de strijd tegen de drugsmaffia opgevoerd. Eind december is hij samen met procureur Frédéric Van Leeuw naar de Verenigde Arabische Emiraten afgereisd om twee verdragen te ondertekenen. De bedoeling daarvan is om grote drugsbonzen -die zich vaak daar verschuilen- te kunnen vinden, oppakken en hun vermogen af te nemen. Mogelijk is dat bij de kopstukken in slechte aarde gevallen.

Vorig jaar slaagde de politie er in ons land ook in om Sky ECC-telefoons te kraken - en maandenlang mee te lezen met criminelen. Die telefoons werden massaal gebruikt door criminele organisaties om versleutelde berichten naar elkaar te sturen. Op basis van die gekraakte telefoons werden er meer dan 250 nieuwe dossiers geopend. 

“De afgelopen week hebben we informatie gekregen over een concrete dreiging tegen de minister”, zegt parketwoordvoerder Eric Van der Sypt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen