Gaat de straatverlichting binnenkort uit in uw gemeente? Fluvius doet dat aanbod om de elektriciteitsfactuur te drukken 

Alle Vlaamse gemeenten hebben van netbeheerder Fluvius het aanbod gekregen om 's nachts de straatverlichting te doven. Ze zouden zo ongeveer een derde kunnen besparen op hun elektriciteitsfactuur. De gesprekken tussen buurgemeenten zijn nu volop aan de gang. Op zo'n schakelaar om het licht uit te doen zitten meerdere gemeenten samen. Ze moeten dus overeenkomen. 

Geen openbare verlichting meer tussen 23u en 5u op weekdagen, wel nog op vrijdag- en zaterdagnacht. Dat is het aanbod van netbeheerder Fluvius waar gemeenten al dan niet op kunnen ingaan. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt aan onze redactie bevestigd. 

Het is helaas niet zo evident om de straatverlichting te doven, is bij heel wat burgemeesters te horen. Ze verwachten toch wel wat ongenoegen of zelfs protest van inwoners. Uit onderzoek zou blijken dat de veiligheid niet afneemt in het donker. Maar het onveiligheidsgevoel neemt wel toe, zo voorspellen ze.

Toch overwegen de meeste gemeenten om op het aanbod in te gaan. De besparing is niet min: het scheelt ongeveer een derde op de elektriciteitsfactuur. 

"De gemeenten moeten wel overeenkomen met hun buren", zegt Bart Wouters van Fluvius. "Openbare verlichting zit in circuits die de gemeentegrenzen overschrijden. Dat betekent dat verschillende gemeenten in groep samen zullen moeten beslissen: aan of uit 's nachts."

Er zijn nog andere scenario's mogelijk, maar die zijn iets moeilijker door te voeren. Zo kunnen led-lampen bijvoorbeeld gedimd worden in plaats van uitgeschakeld. Eén op de drie straatlampen is intussen vervangen door een led-lamp, tegen 2030 zouden ze allemaal vervangen moeten zijn. 

"Allemaal hetzelfde doen"

In de regio Dendermonde is op het burgemeesteroverleg intussen een principiële beslissing genomen. Ze willen elk in hun eigen gemeente dezelfde besparing doorvoeren. Maar de afzonderlijke schepencolleges en/of gemeenteraden moeten zich er nu nog over buigen. 

"We hebben de Vlaamse regering in een brief gevraagd om een standpunt in te nemen", zegt burgemeester Piet Buyse. "Het zou een goed signaal zijn als alle 300 Vlaamse gemeenten exact hetzelfde doen. Dat is duidelijk voor de burger en we moeten allemaal besparen."

Meest gelezen