Nicolas Maeterlinck

Wie te veel verdient om energiepremie te krijgen, kan contract op naam van kind zetten: "Achterpoortje dat ethische vragen oproept"

Mensen die een te hoog inkomen hebben om recht te hebben op de energiepremie van bijna 400 euro van de federale overheid, zouden die toch kunnen krijgen als ze hun energiecontract overzetten op naam van hun kinderen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Het is een achterpoortje dat ethische vragen oproept en het is aan de overheid om extra voorwaarden te koppelen aan de toekenning van de premie", zegt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB).

Eerder deze maand bereikte de federale regering een akkoord over extra energiesteun voor gezinnen, zelfstandigen en bedrijven. Er werd onder meer een akkoord gesloten over een goedkoper basispakket voor energie: iedereen met een variabel contract of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021 zal in november en december een tegemoetkoming voor gas (€135/maand) en elektriciteit (€61/maand) krijgen. 

De steun is er enkel voor alleenstaanden die niet meer dan 62.000 euro per jaar verdienen en koppels met een gezamenlijk inkomen van maximaal 125.000 euro. Voor de hoogste inkomens zou een deel van die energiesteun dan teruggevorderd worden via de belastingbrief. Maar het blijkt ook mogelijk om daaraan te ontsnappen en dus toch de volledige premie te kunnen behouden. 

Mensen die een te hoog inkomen hebben om recht te hebben op de energiepremie, zouden die namelijk toch kunnen krijgen als ze hun energiecontract overzetten op naam van hun kinderen, ook als die nog minderjarig zijn en dus geen inkomen hebben. De volledige energiepremie zou dan naar de kinderen gaan.

"Dit is een achterpoortje dat ethische vragen oproept en het is aan de overheid om daar wat aan te doen", zegt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). "Er zouden extra voorwaarden gekoppeld moeten worden aan de toekenning van de premie en er moeten controles zijn achteraf. Want een Belg blijft natuurlijk een Belg en er zullen altijd mensen zijn die het onderste uit de kan zullen proberen te halen. De energiesteun moet er zijn voor de mensen die die nodig hebben."

Meest gelezen