VRT leert jongeren over gezondheidszorg in de wereld met gloednieuwe EDUbox  

Ga je in ons land met een hoestje naar de dokter, dan schiet de gezondheidszorg in gang. Maar wat schuilt er achter die complexe machine? En hoe ziet ze er in andere landen uit? Dat ontdek je in de nieuwe EDUbox Gezondheid, helemaal op maat van jongeren. 

Ben je verkouden, dan ga je naar de huisarts. Breek je een arm of een been, dan ga je naar het ziekenhuis. Maar gezondheid gaat over meer dan genezen als je ziek of gewond bent. Het is iets waar je best elke dag aandacht aan schenkt. In België kunnen we gelukkig terugvallen op een uitgekiend gezondheidszorgsysteem. 

Dit systeem wordt geanalyseerd in de EDUbox Gezondheid: een reis door de gezondheidszorg in de wereld, het kant-en-klaar lespakket van VRT voor leerlingen uit het secundair onderwijs. De leerlingen leren in eerste instantie wat een gezond leven is en welke tools ze in handen hebben om hun eigen gezondheid positief te beïnvloeden. Daarnaast ontdekken ze dat elke persoon recht heeft op gezondheidszorg. 

In ons land is de gezondheidszorg relatief toegankelijk. Toch zijn er uitdagingen. Zo is er nog altijd ongelijkheid en kunnen pandemieën als corona het hele systeem onder druk zetten. Tegelijk is de gezondheidszorg momenteel nog niet zo sterk in sommige andere landen. Leerlingen komen te weten uit welke zes bouwstenen een goed werkend systeem bestaat. Ze leren ook het belang van ontwikkelingssamenwerking én van wetenschappelijk onderzoek.

Ten slotte gaan de leerlingen zelf aan de slag met een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde simulator. Ze kruipen in de huid van personages uit verschillende landen en moeten keuzes over hun gezondheid maken. Ze worden geconfronteerd met gezondheidskwesties en stoten onderweg op onverwachte gebeurtenissen. Daarbij zetten de jongeren de aangeleerde kennis om in de praktijk.

Bekijk hier enkele fiches uit de EDUbox en lees daaronder verder:

Zelfstandig groepswerk

Dit educatief pakket is specifiek gemaakt op maat van jongeren. In de klas kunnen leerlingen in kleine groepjes zelfstandig aan de slag gaan met behulp van een downloadbare pdf of een digitale variant op een interactieve website. Deze zijn gekoppeld aan een uitgebreid luik audiovisueel materiaal.

Beide lesvormen zijn op identieke wijze opgebouwd. Ze starten met een introductie, gevolgd door een stukje theorie en verschillende opdrachten. Aan het einde gaan de leerlingen aan de slag met de simulator. Stap voor stap krijgen ze zo meer inzicht in de complexiteit van gezondheidszorgsystemen over de hele wereld. 

VRT maakte voor deze EDUbox educatieve video’s met verschillende experten. Onder meer Xarifo Gentivo (medisch hoofd van de provincie Tete in Mozambique) en Joris Michielsen (socioloog bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde) leggen uit wat de impact is van een goede gezondheidszorg op het leven van burgers. En wetenschapsjournalist Koen Wauters legt in heldere taal uit wat de rol van ziekenfondsen zijn.

Meer weten? Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud van de EDUbox en hoe je hem kan gebruiken.

Deze EDUbox past in een reeks rond gezondheid. Eerder maakte VRT ook al de EDUbox Pandemie en de EDUbox Gezondheid: Wetenschap voor een duurzame relatie tussen mens, dier en planeet.

EDUbox

EDUbox is een educatief en interactief concept om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als duurzaamheid, identiteit, sociale media en wij-zij-denken aan bod. De EDUbox Gezondheid is al het zeventiende lespakket in de reeks.

Ben je leerkracht? Dan werk je met dit gratis leermiddel aan specifieke eindtermen van verschillende sleutelcompetenties (zoals duurzaamheid, lichamelijke, geestelijke en mentale gezondheid en wereldburgerschap).

Dit lespakket is tot stand gekomen in samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid, de Landbond van Christelijke Mutualiteiten, Solidaris, de Neutrale Ziekenfondsen, de Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Liberale Mutualiteit.

De simulator werd ontwikkeld door Tree Company, een innovatiebureau dat via online tools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Meest gelezen