Radio2

Brandweer vist 600 "zwanenmosselen" op voor start van graafwerken in Gentse Watersportbaan

In de Gentse Watersportbaan is een duikteam van de brandweer vandaag gestart met het opvissen van ongeveer 600 "zwanenmosselen". Dat zijn zoetwatermosselen die onder meer belangrijk zijn in de bestrijding van blauwalgen. De mosselen mogen niet beschadigd worden. Na graafwerken op de bodem van de Watersportbaan zullen ze trouwens worden teruggelegd.

Begin oktober starten graafwerken in de Gentse Watersportbaan. Die werken moeten de huidige bodem uitdiepen. Daardoor kan Gent in de toekomst grote internationale wedstrijden voor roeiers, kajakkers en kanovaarders  organiseren. Maar de graafwerken kunnen pas starten als alle "zwanenmosselen" weggehaald zijn van de bodem. "Ze zijn belangrijk voor de kwaliteit van het water", zegt hengelaar Gerrit Van Eetvelde die de brandweer adviseert. "Zo helpen ze in de strijd tegen blauwalgen."

Radio2

Opsporen van zwanenmosselen

Het duiken naar en opvissen van de zwanenmosselen is een taakje voor de brandweer. Maar eerst moeten de mosselen opgespoord worden, en dat blijkt niet altijd even gemakkelijk. "Veel van die mosselen liggen onder het slijk", vertelt Paul Delmeire van de brandweer. "We moeten dus echt met onze handen over de bodem woelen. Maar dat maakt ze uiteindelijk nog minder zichtbaar."

De brandweer hoopt dat alle zwanenmosselen tegen eind volgende week weggehaald zijn. De bedoeling is om ze dan uit te zetten op een plek waar niet gebaggerd wordt. Eens de graafwerken volledig afgerond zijn, mogen de mosselen zich weer voortplanten in de Watersportbaan. 

Meest gelezen