CIA
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Van het wapen van Bin Laden tot de leren jas van Saddam Hoessein: een unieke blik binnen het zeer exclusieve CIA-museum

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft een eigen museum dat niet toegankelijk is voor het brede publiek. Zeer uitzonderlijk is er een groepje journalisten toegelaten voor de 75e verjaardag van het agentschap. In de collectie zijn naast klassieke spionnengadgets ook bedenkelijke trofeeën van soms omstreden operaties te zien.

Het lijkt nogal contradictorisch dat een agentschap beroemd om de strikte geheimhouding de bewijzen voor sommige van hun nogal beruchte operaties zo tentoonstelt. Meestal is de toegang voorbehouden voor personeel van de CIA zelf of van andere veiligheidsdiensten. Het grote publiek kan dus niet zomaar een kaartje kopen om de collectie te bekijken. Zelfs hoeveel bezoekers er jaarlijks op bezoek komen is – geheel in thema - "classified".

Het exclusieve museum bevindt zich op het hoofdkwartier van de Central Intelligence Agency in Langley in de Amerikaanse staat Virginia. Voor de 75e verjaardag van de Amerikaanse inlichtingendienst is het museum helemaal vernieuwd en werd heel uitzonderlijk een groepje journalisten toegelaten om het te bezoeken, onder meer van de BBC en persagentschap AP.

Wat is er precies te zien? Het gaat alles samen om een verzameling van zowat 600 voorwerpen. Denk in de eerste plaats aan klassieke spionnengadgets uit de Koude Oorlog. Zoals een vermomkit die geheime agenten vroeger meekregen over een camera die aan duiven werd gehangen om heimelijk luchtbeelden te maken tot een reconstructie van de tunnel waarmee ze in Berlijn de DDR afluisterden.

Klik op de pijltjes om de verschillende foto's te zien:

Sommige voorwerpen verwijzen naar zeer concrete missies. Zo zijn er bijvoorbeeld productietekeningen van de fictieve film "Argo" te zien. "Argo" was zogezegd een sciencefictionfilm die in Iran zou worden gedraaid. Het was in feite een coververhaal van de inlichtingendienst om diplomaten het land uit te krijgen na de Islamitische Revolutie in 1979. Het verhaal is een jaar of tien geleden overigens verfilmd door Ben Affleck.

FOTO - Een concepttekening van de fictieve film "Argo":

CIA

Er is ook een maquette te zien van een Sovjetonderzeeër die eind jaren 60 is gezonken. De CIA heeft toen geprobeerd om het wrak en de technologie boven te halen. Het wrak zou in stukken zijn gebroken toen ze het boven hebben gehaald. Toch zouden ze het een en ander hebben kunnen onderzoeken. "De meeste dingen die toen zijn gevonden, zijn nog altijd geheim", zegt museumdirecteur Robert Byer daarover aan de BBC.

FOTO - De maquette van de onderzeeër:

CIA

Zowel AP als de BBC geven aan dat het museum voorbij de successen van het agentschap kijkt en dus ook gefaalde missies in de kijker plaatst. Een deeltje van het museum staat bijvoorbeeld in het teken van de mislukte invasie van de Varkensbaai in Cuba, waarmee de CIA in 1961 tevergeefs geprobeerd heeft het communistische regime van Fidel Castro omver te werpen.

Toch benadrukken zowel de Britse omroep als het persagentschap dat zeker de meest omstreden operaties nauwelijks aan bod komen. Het agentschap zelf claimt nochtans dat het museum vooral voor educatieve doeleinden bestaat, zodat hun agenten van het verleden kunnen leren. Toch zijn er ook heel wat bedenkelijke memorabilia die mogelijk eerder om nationalistische redenen dan voor hun historische belang worden tentoongesteld.

Bedenkelijke trofeeën

Zo is er een maquette van het huis van Ayman al-Zawahiri, de topman van het terreurnetwerk Al Qaeda te zien. Hij werd deze zomer in Afghanistan gedood met een Amerikaanse droneaanval. De maquette werd in juli nog gebruikt om president Joe Biden te briefen over de aanval.

Het is zeer uitzonderlijk dat zo’n recent object in het museum belandt. De meeste items zijn pas jaren of zelfs decennia na datum vrijgegeven. Naast die maquette van het huis van al-Zawahiri is dan het dienstwapen geplaatst van Michael Spann. Spann werkte voor de CIA en was de allereerste Amerikaan die sneuvelde in Afghanistan bij de oorlog in 2001.

FOTO - Het dienstwapen en de maquette:

CIA
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Daarnaast is ook een maquette van het huis van de voorganger van al-Zawahiri te zien: Al Qaeda-stichter Osama Bin Laden. Bin Laden was het brein achter de aanslagen van 9/11. Die kostten het leven aan zowat 3.000 Amerikaanse burgers en waren de rechtstreekse aanleiding voor de oorlog in Afghanistan.

Deze maquette werd gebruikt om de missie om hem te doden voor te bereiden en de toenmalige president Barack Obama te briefen. Daarnaast zijn ook bedenkelijke memorabilia uit dat huis te zien die zijn meegenomen na de raid. Het gaat onder meer om een wapen dat naast Bin Laden is gevonden.

Klik op de pijltjes om de verschillende foto's te zien:

Een soortgelijke bedenkelijke trofee is er van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein. Het gaat in zijn geval om enkele persoonlijke wapens en zijn leren jasje.

Hoessein werd van de macht verdreven na de omstreden Amerikaanse inval in Irak in 2003. De Verenigde Staten vielen toen het land binnen, omdat het land volgens de inlichtingendiensten massavernietigingswapens had. Achteraf zijn nooit dergelijke wapens gevonden.

FOTO - Een wapen en leren jasje van Hoessein:

CIA
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen