Roger Waters
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Polen annuleert optredens van voormalig Pink Floyd-icoon Roger Waters na controversiële open brief aan vrouw president Zelenski  

In Polen zijn de geplande concerten van Roger Waters, een bekende Britse rockmuzikant en stichtend lid van Pink Floyd, geannuleerd nadat een open brief van Waters heel wat commotie veroorzaakt had. In de brief die gericht was aan Olena Zelenska, de vrouw van Oekraïens president Volodomir Zelenski, schreef hij dat extreme nationalisten in Oekraïne zelf het land de oorlog in gestuurd hebben. Hij verweet ook president Zelenski dat hij zijn verkiezingsbeloftes niet nakwam. De rol die Rusland speelt in het conflict werd in de brief niet vermeld. 

Inwoners in Polen die een ticketje kochten voor een muziekvoorstelling van Roger Waters zullen voorlopig nog even op hun honger moeten blijven zitten. De geplande concerten van de 79-jarige rockmuzikant worden voorlopig allemaal geannuleerd. Die beslissing kwam er nadat Waters een controversiële open brief de wereld in had gestuurd. Het was een gemeenteraadslid van de Poolse stad Krakau Łukasz Wantuch die mensen aanspoorde om de optredens te annuleren. De gemeenteraadsleden hebben nu een resolutie opgesteld die Waters als een persona non grata (persoon die niet welkom is) beschouwt. Over de resolutie zal op 28 september gestemd worden. 

Controversiële open brief

De annulatie komt er na een open brief die de muzikant schreef aan de vrouw van Oekraïense president Volodomir Zelenski, Olena Zelenska. In die brief schreef Waters dat het niet Rusland was, maar Oekraïense extreme nationalisten die hun land de oorlog in stuurden. Hij verweet Zelenksi ook zijn verkiezingsbeloftes niet na te komen. Zo zou hij er volgens Waters niet in geslaagd zijn om vrede te brengen in de Donbas, de regio in het oosten van Oekraïne. 

De brief kon op niet veel bijval rekenen bij de Oekraïense first lady. Op Twitter reageerde ze dat het Rusland is dat Oekraïne binnenviel en nu steden vernietigt en burgers doodt. "Roger Waters, je moet de president van een ander land om vrede vragen ", schreef ze op Twitter. 

"Leave them kids alone"

Roger Waters is momenteel op toer doorheen de Verenigde Staten. In een facebookbericht reageerde hij op de Poolse resolutie die van hem een persona non grata maakt. "Hey Łukasz Wantuch, Leave them kids alone", schreef hij, verwijzend naar het liedje 'Another Brick in the Wall' van Pink Floyd. In een persbericht benadrukt Roger Waters dat het Polen was dat zijn concerten annuleerde, en niet hijzelf. Volgens Waters namen ze die beslissing vanwege de "draconische censuur" op zijn liedjesteksten.

Polen is een sterke bondgenoot van president Zelenski. Het zond honderden tanks en ander materieel naar Oekraïne. Bovendien nam het land het voortouw om de Europese Unie te overtuigen zwaardere sancties in te voeren tegen Rusland. 

AFP or licensors

Meest gelezen