Mahsa Amini, de vrouw die stierf nadat ze was aangehouden door de zedenpolitie.
Cover Images

In tientallen Iraanse steden blijven mensen op straat komen, hoewel president waarschuwt voor "krachtig" optreden

In Iran gaat het protest na de dood van een jonge vrouw die stierf na haar arrestatie door de zedenpolitie niet liggen, integendeel. In zo'n 80 steden zijn manifestanten gisteravond weer op straat gekomen, hoewel president Ebrahim Raisi had opgeroepen om "krachtig" op te treden tegen onruststokers. Ook elders in de wereld, onder meer in Irak en Syrië en in verschillende westerse hoofdsteden, hebben mensen hun steun betuigd aan de Iraanse vrouwen die opkomen voor hun rechten. 

Al meer dan een week lang komen mensen op straat in Iran om te protesteren tegen de onderdrukking van vrouwen. Het protest brak uit na de dood van een jonge vrouw die was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet droeg volgens de voorschriften. De betogingen gaan intussen de negende dag in.

Mahsa Amini, afkomstig uit het Koerdische gebied in het westen van Iran, was met haar familie op bezoek in de hoofdstad Teheran toen ze daar van straat werd geplukt door de zedenpolitie. De 22-jarige vrouw zou haar hijab, haar hoofddoek, niet correct hebben gedragen. Die zou te los hebben gezeten en een deel van haar haar onbedekt hebben gelaten.

De vrouw werd meegenomen in een busje en zou daarbij volgens omstaanders hardhandig zijn aangepakt. De politie ontkent dat en verklaart dat de vrouw in het politiekantoor een hartaanval kreeg, waarna ze in een coma belandde en naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed ze vorige week vrijdag. Haar familie zegt dat ze geen gezondheidsklachten had en dat ze voordien nooit problemen had met haar hart. Na de begrafenis van de vrouw, gisteren precies een week geleden, brak spontaan protest uit. Dat is nog niet gaan liggen, integendeel.

Hoewel het internet al dagenlang platligt in Iran, blijven er beelden naar buiten komen van het protest. Daarop zijn vrouwen te zien die betogen zonder hoofddoek of die zelfs in brand steken of hun haar afknippen.

Tientallen doden

Gisteren waren er betogingen in een 80-tal steden in Iran, hoewel de uiterst  conservatieve president Ebrahim Raisi had aangekondigd dat er "krachtig" zou worden opgetreden. Hij noemt de demonstraties "rellen aangestoken door tegenstanders van de veiligheid en vrede in het land". 

Volgens de laatste officiële cijfers zouden er al zeker 41 mensen zijn omgekomen tijdens het protest. Mensenrechtenorganisaties en activisten menen dat dat cijfer nog hoger kan liggen.

In verschillende steden vonden ook tegenbetogingen plaats van demonstranten die hun steun aan het regime betuigen. Volgens critici worden die bij elke protestgolf door de regering geënsceneerd om zo de solidariteit van de meerderheid te tonen.

Wereldwijde solidariteitsacties

Ook in andere landen is dit weekend is betoogd uit solidariteit met de Iraanse vrouwen die op straat komen voor hun rechten. Dat was onder meer het geval in ons land, Nederland, Frankrijk, Canada, de VS en Chili. 

Ook in buurland Irak en in het Koerdische gebied in het noordoosten van Syrië kwamen mensen op straat. 

Vrouwen met en zonder hoofddoek komen op straat.
AFP or licensors

In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York uitte VN-secretaris-generaal António Guterres zijn bezorgdheid over "de berichten over excessief geweld tegen vreedzame demonstranten". Iran heeft intussen de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen op het matje geroepen uit onvrede over kritiek die in beide landen werd geuit op het Iraanse regime. Het ging over berichten in het Perzisch of Farsi op nieuwssites die in Londen zijn gevestigd, en op kritiek die werd geuit in het Noorse parlement.  

Meest gelezen