AFP or licensors

Wordt uiterst rechtse Giorgia Meloni de nieuwe premier? Eerste exitpolls wijzen in haar richting

Volgens de exitpolls zal de coalitie rond de uiterst rechtse partij Fratelli d'Italia de Italiaanse parlementsverkiezingen winnen. De coalitie, waar ook Lega en Forza Italia deel van uitmaken, zou meer dan de helft van de zetels in het parlement behalen. Mogelijk krijgt Italië zo voor het eerst een vrouwelijke premier: de uiterst rechtse Giorgia Meloni.

Het is nog wachten op de officiële verkiezingsresultaten, maar de eerste exitpolls wijzen in de richting van een overwinning van de rechtse alliantie. Het uiterst rechtse Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) van Giorgia Meloni zou - zoals verwacht - de grootste partij worden met 22,5 tot 26,5 procent van de stemmen. Met de stemmen voor de uiterst rechtse Lega van Matteo Salvini (8,5 tot 12,5 procent) en Forza Italia (5 tot 9 procent) van gewezen premier Silvio Berlusconi erbij zouden ze afstevenen op een absolute meerderheid.

Georgia Meloni (Fratelli d'Italia) bracht vanavond haar stem uit in Rome.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Matteo Salvini (Lega) bracht vanmorgen zijn stem uit in Milaan.
AFP or licensors
Silvio Berlusconi en zijn partner in het stembureau.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De PD (Partito Democratico of Democratische Partij) van oud-premier Enrico Letta zou volgens de exitpolls de tweede grootste worden met 17 tot 21 procent van de stemmen. De populistische Vijfsterrenbeweging van gewezen premier Giuseppe Conte, in 2018 nog de grootste partij van Italië, zou uitkomen op 13,5 tot 17,5 procent van de stemmen.

Enrico Letta (PD) gaat stemmen in Rome.
AFP or licensors
Giuseppe Conte (Vijfsterrenbeweging) brengt zijn stem uit in Rome.
AFP or licensors

De stembureaus waren open van 7 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds. Om 19 uur had ruim de helft van de kiezers, 51 procent, zijn stem uitgebracht. "Dat is een pak minder dan bij de laatste verkiezingen in 2018, zelfs zo'n 7 procentpunt minder", reageert journalist Willem Van Mullen vanuit Italië. 

De Italianen gingen vervroegd naar de stembus, nadat de voorbije zomer de regering van nationale eenheid van Mario Draghi was gevallen. Ze brachten hun stem uit voor een nieuw, afgeslankt parlement. De Senaat zal straks bestaan uit 200 zetels (vroeger 315), het Huis van Afgevaardigden uit 400 (vroeger 630). 

Meest gelezen