De boot 'Mahi Two' op het droge aan het Havenhuis in Antwerpen

Onbemande boot steekt als eerste alleen op zonne-energie de Atlantische oceaan over: " Een wereldprimeur"

De onbemande boot die de Atlantische oceaan overstak, is 4 meter lang en uitgerust met zonnepanelen, een modem, gps en een 'automatic identification system'. Tijdens de overtocht vanuit Spanje, die 6 maanden duurde, stuurde de 'Mahi Two' data door naar ingenieurs zodat zij de overtocht konden volgen. De resultaten van het project werden nu pas voorgesteld aan het Havenhuis in Antwerpen. Volgens de ingenieurs kunnen zo'n onbemande vaartuigen op zonne-energie nuttig zijn voor onder meer de inspectie van windmolenparken of voor het verzamelen van data op de oceaan. 

De boot vertrok eind september 2021 vanuit het Spaanse A Corunia en kwam bijna 6 maanden later, in maart 2022, aan in Martinique. "Het is een echte wereldprimeur", benadrukt ingenieur Pieter-Jan Note uit Duffel. "We hadden de boot zo robuust gemaakt dat hij onderweg alle weersomstandigheden zou aankunnen, ook zware stormen en onweer. Om het kwartier stuurde de boot informatie door via satelliet; waar hij was en hoe snel hij vaarde bijvoorbeeld. De ingenieurs konden alles via een website volgen.

De boot is de oceaan overgevaren zonder 1 druppel fossiele brandstof

Ingenieur Pieter-Jan Note

Meest gelezen