Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Britse pond in vrije val na omstreden belastingverlaging van nieuwe conservatieve regering

Het Britse pond heeft vanochtend een historisch dieptepunt bereikt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De vrije val van het pond is vrijdag ingezet, nadat de Britse regering de grootste belastingverlaging in 50 jaar had aangekondigd. Beleggers reageren erg zenuwachtig op het Britse begrotingsbeleid.

De nieuwe conservatieve regering van premier Liz Truss kondigde vrijdag een belastingverlaging van zo'n 45 miljard pond aan, de grootste belastingverlaging sinds 1972. Ze wil daarmee de koopkracht aanzwengelen en de economie doen groeien. 

De keerzijde van de medaille is dat het belastingplan de overheid zeer veel geld zal kosten. De regering zou 234 miljard pond (of 262 miljard euro) willen lenen op de financiële markten. De aangekondigde belastingverlaging volgt bovendien op een eerder aangekondigd plan om de energieprijzen gedurende twee jaar te bevriezen. Ook die maatregel zal volgens financieel analisten tientallen miljarden kosten. 

Investeerders reageren negatief en veel economen noemen het begrotingsbeleid een risicovolle gok, omdat het niet zeker is of de economie de volgende jaren zal herpakken en of het overheidsbudget niet zal ontsporen. 

Paul Johnson van het Onafhankelijk Instituut voor Fiscale Studies verwees afgelopen weekend op de BBC naar de vorige belastingvermindering in 1972. "Ook toen was er een energiecrisis en politieke instabiliteit. Toen heeft het plan niet gewerkt en is de inflatie met een vijfde gestegen. Het verschil met vandaag is dat nu de Bank of England (de nationale Bank) de rentevoeten verhoogt om de inflatie in te perken en het overheidsbudget onder controle te houden, terwijl de regering onder Liz Truss net het omgekeerde doet en de markt ontregelt. Dat is een risico."

Mededeling Bank of England kalmeert niet

Meteen na de aankondiging van de belastingverlaging vrijdag reageerden beleggers al erg negatief. Zondag werd de zenuwachtigheid nog groter, nadat minister van Financiën Kwasi Kwarteng extra belastingverlagingen in het vooruitzicht had gesteld. Vanochtend bereikte het pond even een historisch dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar: het zakte naar 1,035 dollar.

Economen hebben de Bank of England, de Britse centrale bank, opgeroepen om in te grijpen door een renteverhoging door te voeren. Vanavond heeft de Bank of England in een mededeling laten weten dat ze "de ontwikkelingen op de financiële markten op de voet volgt" en "niet zal aarzelen om een renteverhoging door te voeren indien nodig". Die mededeling lijkt voorlopig niet te volstaan om de markten te kalmeren. 

Meest gelezen