Burgerbegroting Antwerpen: uit verkozen projecten blijkt nood aan meer groen en fietsveiligheid

De inwoners van het district Antwerpen gaan het komende jaar voor meer groen en fietsveiligheid. Dat blijkt uit de zogeheten burgerbegroting. Die ondersteunt projecten die door bewoners worden voorgesteld en verkozen. De Antwerpenaren kozen dit jaar uitsluitend voor de thema's groen en fietsen. 54 projecten zullen nu samen 1,4 miljoen euro krijgen of 10 procent van het totale jaarbudget van het district. 

De inwoners van district Antwerpen mogen sinds 2014 samen beslissen over 10 procent van het jaarlijkse budget van het district. Ze bepalen zelf welke thema's ze belangrijk vinden en welke plannen uitgevoerd moeten worden en dus financiële steun verdienen.

 
"De thema's zijn in het voorjaar gekozen en opvallend was dat er 4 groene thema's gekozen zijn en één fietsthema. Dat is anders dan andere jaren. Dan zat er bijvoorbeeld ook cultuur of sociaal bij", zegt projectmedewerker Inge Van Nieuwenhuyze. "Hoe dat komt weten we niet goed. Misschien door de groeiende aandacht voor het klimaat? Of door corona, waardoor mensen meer in de buurt moesten blijven en zagen wat er nog kan verbeteren? Het is gissen, maar dat zijn verklaringen waar we aan denken."

Opvallend is dat er 4 groene thema's werden gekozen en een fietsthema. Dat is anders dan andere jaren

Inge Van Nieuwenhuyze, projectmedewerker Burgerbegroting Antwerpen

Er werden in totaal 87 projecten voorgesteld. 54 daarvan zijn nu verkozen en krijgen financiële steun. Van Nieuwenhuyze geeft enkele voorbeelden: "Er is project om meer bomen op hondenloopzones te zetten, een experimentele groene fietsenstalling, een stepstalling voor een buurtcentrum, een idee om schaduwplanten en druiven te plaatsen op het De Coninckplein, projecten op het Sint-Jansplein en ga zo maar door."

Dieter Meeuwis krijgt steun voor 2 projecten van zijn vzw Plukgeluk. "We gaan kinderen leren fietsen in groep", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. "We oefenen eerst op een klein parcours en daarna gaan we de baan op. Daarnaast ga ik ook in het entseizoen van de appelbomen, in maart, lessen geven op scholen. Zo hoop ik ook 1.500 appelbomen te kweken en uit te delen."

De bomen zullen uitgedeeld worden aan scholen en aan inwoners, maar er zullen er ook in de openbare ruimte terecht komen. 

Beluister hier het gesprek met Dieter Meeuwis

Meest gelezen