Foto Kurt

Diksmuide wint prijs van meest leefbare stad in Hongarije: "Gescoord met onze gemeenschappelijke pluktuin"

Diksmuide heeft de Entente-Florale Prijs gewonnen in Hongarije. De prijs wordt uitgereikt in de Europese Groen- en Leefmilieuwedstrijd en ging dit jaar naar de meest leefbare stad. Ze hebben vooral kunnen uitpakken met hun gemeenschappelijke pluktuin, waar samen geoogst en geconsumeerd wordt.

Stad Diksmuide won goud tijdens de Entente Florale wedstrijd in Hongarije. Het thema van de wedstrijd was 'leefbare stad' en de jury quoteerde op tien verschillende disciplines zoals groene ruimtes, landschap, participatie, milieueducatie, toerisme etc.

"Diksmuide is meer dan gewoon een mooi aangeplante stad", reageert Wouter Dezutter, diensthoofd landschap. "Zo hebben we ons project "Samentuin" dat is een pluktuin in het provinciaal de domein de IJzerboomgaard. Het specifieke daarvan is dat het een sociale dimensie heeft. Verschillende mensen komen samen om te tuinieren, om samen vruchten te oogsten en de opbrengst te verdelen en te consumeren."

De stad nam het op tegen acht steden en dorpen uit Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Hongarije en Ierland. Het is geen geldprijs, maar een titel. "We kunnen andere steden en gemeenten motiveren om extra in te zetten op die leefbaarheid. Want het loont, zo blijkt!", aldus Wouter.

Meest gelezen