foto - Visit Gent (archief)
Corlazzoli

Gent bespaart op energiekosten en vervangt ijspiste door rolschaatsbaan

Gent schrapt de ijspiste tijdens de winterfeesten en vervangt ze nog zeker tot 2024 door een grote rolschaatsbaan. "Het is de grootste mobiele rolschaatspiste van het hele land", laat de stad weten. Met de beslissing wil de stad een hoge energiefactuur voorkomen. 

De energiecrisis dwingt lokale besturen om creatief te zijn én te besparen waar kan. In Gent beslist het stadsbestuur alvast om in december niet langer een ijspiste te hebben in het centrum. De piste wordt vervangen door een grote mobiele rolschaatsbaan van 400 vierkante meter. De stad bespaart door de beslissing 24.000 kWh aan elektriciteit. 

De klimaatopwarming maakt een ijspiste open houden een uitdaging en nu is er ook een economisch argument om het niet langer te doen

schepen Bram Van Braeckevelt (Groen)

De stad Gent en de organisator van de winterfeesten in de binnenstad maken zich sterk dat de annulatie van de ijspiste de pret niet zal drukken. "Een ijspiste open houden is sowieso al geen sinecure door de klimaatopwarming en nu hebben we ook een sterk economisch argument om naar een alternatief te gaan", zegt schepen van Feestelijkheden Bram Van Braeckevelt (Groen). Er zal ook randanimatie zijn om voor voldoende sfeer te zorgen. Er zijn opnieuw drank- en eetstandjes, een reuzenrad, kinderanimatie en een winterbar. Elk eetkraam moet op zijn minst 1 vegetarisch of veganistisch gerecht in het aanbod hebben.

Zonnepanelen op de tenten

Gent wil niet alleen de energiekosten drukken door de ijspiste te vervangen. Er wordt tijdens de winterfeesten massaal overgestapt op LED-verlichting die 's nachts uitgaat. De organisator bekijkt ook of er zonnepanelen op de tenten gelegd kunnen worden. Er zal, zoals eerder al op de Gentse Feesten, geëxperimenteerd worden met herbruikbaar servies naast de herbruikbare bekers die al overal gebruikt zullen worden. 

De Gentse winterfeesten vinden plaats van 8 tot 31 december op en rond het Emile Braunplein en de Stadshal. 

Meest gelezen